Din ce în ce mai mulţi copii şi tineri, diagnosticați cu diabet, avertizează dr. Diana Păun
Din ce în ce mai mulţi copii şi tineri sunt diagnosticaţi cu diabet, iar prin numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare suntem într-un ”război tăcut” , avertizează dr. Diana Păun, consilier prezidențial.
De asemenea, dr. Diana Păun subliniază că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și diabetul devine ”o epidemie tăcută care face ravagii”.
„Avem datoria de a le oferi românilor posibilitatea de a conştientiza responsabilitatea pe care fiecare o purtăm faţă de propria sănătate (…), cât de importantă este descoperirea precoce a unor afecţiuni şi relaţia cu medicul de familie. (…) În România bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces, iar diabetul este acea epidemie tăcută care face ravagii. Numărul adulţilor care trăiesc cu această afecţiune în ultimii 10 ani practic s-a dublat şi mai îngrijorător este că din ce în ce mai mulţi copii şi tineri sunt diagnosticaţi cu diabet în România.
La nivelul continentului sunt 31,6 milioane de oameni care trăiesc cu această boală, de aceea soluţiile sistemice sunt creşterea accesului la servicii pentru întreaga populaţie în mod echitabil începând cu medicul de familie”, a afirmat dr. Diana Păun. o masă rotundă dedicată celei de a treia ediţii a Caravanei „Sănătatea vine la tine”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România.
Rolul medicilor de familie
Potrivit consilierului prezidențial, medicii de familie au un rol esențial în depistarea precoce a acestor afecțiuni. Dar, din păcate, în țara noastră, sunt multe localități care nu au medic de familie.
„În România sunt nenumărate semnale de alarmă, de multă vreme, în privinţa slabei prezenţe a medicilor de familie în localităţi greu accesibile, defavorizate, unele chiar oraşe. De exemplu, la începutul anului 2024, erau peste 1.500 de posturi de medici de familie neocupate la nivel naţional şi 190 de localităţi fără medic de familie.
Motivele le ştim cu toţii: încărcătura birocratică, fondurile insuficiente pentru medicina de familie, carenţele serioase în dotarea cabinetelor medicale. Lipsa atractivităţii ofertelor de muncă pentru tinerii absolvenţi trebui să îngrijoreze cel mai mult, având în vedere că în următorii ani se vor pensiona aproximativ 40% dintre medicii de familie din branşă, iar prevenţia şi informarea corectă intră, în primul rând, în atribuţiile lor”, a subliniat dr. Păun.
”Război tăcut”. Diabet și boli cardiovasculare
Consilierul prezidențial Păun consideră că mai degrabă suntem într-un ”război tăcut” având în vedere numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare.
Având în vedere numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare şi de complicaţiile diabetului, nu suntem într-o epidemie, ci suntem, mai degrabă, într-un război tăcut care ne afectează populaţia. În faţa unei ameninţări atât de ample, cred că autorităţile statului trebuie să se implice: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, autorităţile locale pentru iniţierea şi susţinerea cât mai multor programe de acest fel”, a adăugat dr. Diana Păun.