Afecțiune oculară de la un celebru medicament de slăbit
Persoanele cărora li s-a prescris Ozempic sau Wegovy pentru a slăbi pot avea un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune oculară gravă, dar rară, sugerează un recent studiu.
Analizând 17.000 de pacienți pe parcursul a șase ani, cercetătorii americani au descoperit că persoanele care iau medicamentul pentru diabetul de tip 2 aveau riscuri de patru ori mai mari de a fi diagnosticați cu această afecțiune, în comparație cu pacienții care nu iau medicamentul, transmite BBC.
Printre cei care l-au luat pentru obezitate, riscul afecțiunii oculare a fost de șapte ori mai mare.
Totuși, cercetătorii nu pot dovedi că semaglutida a cauzat afecțiunea oculară, care poate duce la pierderea vederii la un ochi și nici nu pot explica riscul crescut sau diferența dintre grupuri. Trebuie precizat că numărul persoanelor cu această afecțiune oculară a fost mic.
Novo Nordisk, compania care produce medicamentul, a declarat că siguranța pacienților este „o prioritate de vârf”.
Studiile arată că semaglutida (substanța activă a celor două medicamente concepute pentru diabet) poate ajuta persoanele cu obezitate să piardă mai mult de 10% din greutatea corporală, cu condiția de a-și, modifica dieta și stilul de viață.
Știm că toate medicamentele au potențiale efecte secundare. În cazul semaglutidei, efectele secundare cunoscute sunt:
- greaţă
- vărsături
- diaree
- dureri de stomac
- constipație.
Afectarea vederii este unul dintre cele mai grave efecte secundare potențiale, atât în privința siguranței Ozempic, cât și a Wegovy.
Afecțiunea legată de medicamentul de slăbit este neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică (NAION). Este o boală rară, care afectează până la 10 din 100.000 de persoane din populația generală, raportează cercetătorii de la Harvard Medical School în revista JAMA Ophthalmology.
Se crede că NAION este cauzată de fluxul sanguin redus către un nerv optic și nu poate fi tratată în prezent.
Studiul a identificat:
- 17 cazuri în rândul pacienților cu diabet de tip 2 care iau semaglutidă
- 6 cazuri la pacienții cu diabet de tip 2 care iau alte medicamente
- 20 de cazuri în rândul pacienților supraponderali și obezi care iau semaglutidă
- 3 cazuri în rândul pacienților supraponderali și obezi care iau un alt medicament.
Dr. Joseph Rizzo, profesor de oftalmologie de la Harvard Medical School, a spus: „Descoperirile noastre ar trebui privite ca fiind semnificative, dar provizorii, deoarece sunt necesare studii viitoare pentru a examina aceste aspecte în loturi mult mai mari și mai diverse”.
Experții de la Colegiul Regal al Oftalmologilor din Marea Britanie recomandă ca pacienții care iau semaglutidă să fie informați cu privire la riscul mic, dar existent de a dezvolta boli oculare.