Combustibil nuclear „cu iz rusesc”? Nuclearelectrica se aprovizionează cu uraniu din Kazahstan
Nuclearelectrica, operatorul reactorilor 1 și 2 de la centrala nucleară de la Cernavodă, a achiziționat în ultimii doi ani U3O8 (concentrat de uraniu natural) în valoare de 145,5 milioane de dolari, cu un conținut de uraniu de minim 65%. Suma a fost direcționată către Canada, Kazahstan și posibil Rusia.
Recent, Nuclearelectrica a încheiat un contract de achiziție a concentratului de uraniu natural cu Cameco Corporation din Canada, în valoare de 52,9 milioane de dolari. A fost singura ofertă analizată și, în final, acceptată. Existase o altă ofertă, probabil de la concurentul Kazatomprom din Kazahstan, care a fost respinsă.
Acesta este al patrulea contract subsecvent încheiat în ultimii doi ani. Din celelalte trei, unul a fost atribuit Cameco, iar celelalte două, Kazatomprom. Astfel, compania canadiană a primit 83,7 milioane de dolari de la Nuclearelectrica, în timp ce compania kazahă a primit 59,8 milioane de dolari.
Rosatom, acționari la Kazatomprom
Recent, vânzarea unei participații într-o mină de uraniu din Kazahstan către compania rusă de energie Rosatom a dus la o renunțare a personalului superior. Se așteaptă ca mina Budenovskoye din Kazahstan să devină cea mai mare sursă de uraniu din lume.
Acordul a fost impulsionat de fondul suveran al Kazahstanului, în ciuda faptului că a fost împotriva dorințelor directorilor companiei miniere de stat Kazatomprom .
Analiza operațională și financiară a companiei pentru 2022 , publicată în aprilie, menționează pe scurt o schimbare a proprietății, dar nu oferă detalii despre vânzarea unui pachet către Rosatom. Aproximativ 20% din energia produsă în Rusia provine din Rosatom.
Surse apropiate de această problemă au declarat pentru Bloomberg că Kazatomprom a pierdut doi directori generali, un CFO, un director de operațiuni și un director comercial în mai puțin de 18 luni din cauza tranzacției. Vânzarea a avut loc la sfârșitul anului trecut.
Kazatomprom a spus într-un dosar de reglementare că directorii au plecat din motive personale.
Consumul de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu pentru producția de combustibil nuclear
Pentru producția de combustibil nuclear, s-a consumat pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, provenită din stocul existent la 1 ianuarie 2023 și din pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu rezultată din procesarea de către CNU – Sucursala Feldioara și FPCU Feldioara a concentratului tehnic de uraniu achiziționat de la furnizorul Kazatomprom din Kazakhstan și CAMECO International, Canada, se spune în raportul Nuclearelectrica pe 2023..