Alina Gorghiu, întâlnire importantă cu omologul său din Albania: „Discuții bune cu ministrul justiției, Ulsi Manja”
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, s-a întâlnit recent cu omologul său din Albania, Ulsi Manja, pentru a discuta despre reformele în curs din ambele țări. Gorghiu a menționat că atât România, cât și Albania sunt implicate în procese de reformă a sistemelor penitenciare și se confruntă cu provocări similare.
Alina Gorghiu, discuții cu omologul albanez
Alina Gorghiu a avut discuții productive cu ministrul justiției din Albania, Ulsi Manja. Ea a subliniat că 92% dintre albanezi sunt pro-europeni, iar România sprijină în totalitate parcursul european al Albaniei. Gorghiu a discutat despre disponibilitatea Ministerului Justiției din România de a oferi expertiză Albaniei în procesul de preaderare la Uniunea Europeană.
Ea a menționat că atât România, cât și Albania sunt în plin proces de reformă a sistemului penitenciar și se confruntă cu provocări similare. În baza Declarației de Cooperare în justiție, cele două țări doresc să intensifice schimbul de bune practici în acest domeniu.
Un subiect important pe agendă a fost Casa Iorga din Saranda. Gorghiu a apreciat abordarea constructivă a autorităților albaneze și a discutat despre hotărârea judecătorească din 2015, prin care Casa Iorga trebuie cedată României, subliniind că, în contextul aderării la UE, respectarea deciziilor definitive ale curților europene este esențială.
Ea i-a mulțumit președintelui Comisiei juridice din Senat, Cristian Niculescu Țâgârlaș, pentru participarea la întrevedere. De asemenea, Gorghiu a exprimat bucuria de a afla că peste 60% dintre miniștrii albanezi sunt femei.
„Discuții bune cu ministrul justiției din Albania, Ulsi Manja. 92% din albanezi sunt pro-europeni. Iar noi susținem 100% parcursul european al Albaniei. Am discutat cu Ulsi Manja despre disponibilitatea Ministerului român al Justiției de a acorda expertiză Albaniei în procesul de preaderare la UE.
Și România, și Albania sunt în plin proces de reformă a sistemului penitenciar. Și ne confruntăm cu provocări similare. În baza Declarației noastre de Cooperare în justiție, vrem să intensificăm schimbul de bune practici în acest domeniu.
Subiect important pe agendă: Casa Iorga din Saranda. Apreciem abordarea constructivă a autorităților albaneze. Și am discutat inclusiv despre hotărârea judecătorească din 2015, prin care Casa Iorga trebuie cedată României. În contextul aderării la UE, respectarea deciziilor definitive ale curților europene este esențială.
Îi mulțumesc președintelui Comisiei juridice din Senat, Cristian Niculescu Țâgârlaș, pentru că a participat cu mine la întrevedere. P.S. M-am bucurat să aflu că peste 60% din miniștrii albanezi sunt femei”, transmite Alina Gorghiu.