Prof. dr. Dafin Mureșanu: Traumatismul cranian poate fi debutul unei boli pe viață
Pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața, subliniază prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFRS).
”În general, traumatismele cranio-cerebrale, în afară de faptul că sunt foarte frecvente şi nu le dăm atenția cuvenită, pot fi deosebit de grave și pot duce la deficite profunde pe termen lung, dar pot duce și la deficite latente care apar, să spunem, pe neașteptate după traumatisme aparent minore”, explică prof. Mureșanu.
În cazul unor persoane care au suferit asemenea traumatisme se poate observa ”modificarea comportamentului general”.
”Persoana nu mai e aceeași nici din punct de vedere emoțional și nici din punct de vedere cognitiv”.
În privința tratamentelor în neurologie, prof. Mureșanu precizează că acestea sunt complexe și presupun o echipă multidisciplinară.
”E important să știm și că o astfel de boală netratată poate duce la dizabilități, la un certificat de handicap și asta costă statul român din ce în ce mai mult. Costă mult și foarte multe lucruri nu sunt coordonate bine de la început”, a mai spus medicul.
Prof. Mureșanu s-a referit, în acest context, și la Congresul Academiei de Neuro-Traumatologie Multidisciplinară, care a avut loc, recent, la Viena. Acest congres s-a axat pe problematica extrem de importantă a traumatismelor cranio-cerebrale.
În cadrul Congresului, la care au participat peste 300 de neurologi și neurochirurgi de pe patru continente, au fost prezentate cele mai recente studii clinice din domeniul neurotraumatologiei, tehnici inovative și cercetări din sfera traumtismelor cranio-cerebrale (TCC).
Incidență acestui tip de traumatisme în rândul populației înregistrează anual creșteri alarmante. Astfel,în lume, anual se raportează peste 11 milioane de traumatisme cranio-cerebrale, un număr de 2,5 milioane de asemenea cazuri fiind semnalate în Europa, dintre care aproximativ 70.000 în România.