Grup infracțional organizat arestat: Fraude cu carduri de combustibil de 200.000 de euro

Publicat: 06 iul. 2024, 07:18, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Grup infracțional organizat arestat: Fraude cu carduri de combustibil de 200.000 de euro

La datele de 3 și 4 iulie 2024, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a 4 persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat și fraudă informatică.

Din actele de urmărire penală efectuate a reieșit că, în perioada octombrie 2022 – iunie 2024, un bărbat (cetățean străin), în calitate de lider, împreună cu alte persoane, ar fi constituit un grup infracțional organizat și ar fi acționat în mod coordonat, în scopul obținerii unor importante beneficii materiale, prin folosirea frauduloasă a unor carduri de carburant emise de către persoane juridice străine.

Astfel, prin intermediul primului bărbat cercetat, ar fi fost obținute de la două societăți austriece carduri de combustibil, emise pe numele unor societăți și ar fi fost efectuate, fără drept, mai multe alimentări cu motorină, ce ar fi fost achitate la pompă, la prețul real, combustibil ce ar fi fost comercializat unor diferite persoane fizice la fața locului, pentru 5 lei pentru un litru, bani ce ar fi fost încasați în integralitate de persoanele utilizatoare a cardurilor de combustibil, prejudiciul cauzat emitenților fiind estimat la aproximativ 200.000 de euro.

Activitatea de folosire a cardurilor de carburant s-ar fi desfășurat în mod organizat, iar, pentru a nu petrece prea mult timp în stațiile de alimentare, membrii grupului infracțional ar fi stabilit cu clienții identificați momentul și stația de alimentare în care aceștia trebuiau să vină cu autovehiculele, autoturismele sau recipientele ce urmau a fi alimentate și s-ar fi sprijinit reciproc în a reuși într-un timp cât mai scurt să obțină cantități cât mai mari de motorină.

Persoanele în cauză ar fi urmărit să folosească într-un termen scurt de cât mai multe ori cardurile de carburant, întrucât cunoșteau că titularul cardului nu va achita contravaloarea motorinei obținute către societatea emitentă, instrumentele de plată urmând a fi blocate.

În urma perchezițiilor efectuate la locuințele acestora, au fost descoperite și ridicate mai multe carduri de carburant, având drept titulari diverse societăţi comerciale străine, bonuri emise ca urmare a alimentărilor cu combustibil, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.

La datele de 3 și 4 iulie, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea a 4 persoane.

La data de 4 iulie 2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a trei dintre persoanele reținute, pentru 30 de zile, pentru o altă persoană, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală luând măsura controlului judiciar.

Acțiunile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul I.P.J. Argeș, Vâlcea și Sibiu, din cadrul serviciilor Rutiere ale I.P.J. Vâlcea și I.P.J. Sibiu, al polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, al Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale – D.G.P.M.B.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.