Marcel Ciolacu avertizează asupra pericolelor extremismului și populismului la IS București

Publicat: 06 iul. 2024, 11:48, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu avertizează asupra pericolelor extremismului și populismului la IS București
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat, în deschiderea reuniunii Internaţionalei Socialiste (IS) desfășurată la Bucureşti, importanța de a găsi soluții reale și complete la provocările actuale. El a menționat că și noua Comisie Europeană se confruntă cu provocări semnificative și a sugerat că nu ar trebui să așteptăm cinci ani pentru a schimba anumite direcții.

„PSD a câștigat alegerile în mod clar în România, inclusiv alegerile europarlamentare, și pentru prima dată în zonele urbane mari, având un sprijin de peste 50 la sută. Campania electorală s-a concentrat, sincer vorbind, pe nivelul de trai și economie. De fapt, anul acesta, în special după conflictul din Ucraina, incorect din punct de vedere moral, accentul s-a pus pe nivelul de trai și solidaritatea noastră cu Ucraina și Republica Moldova”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul reuniunii IS din București, alături de președintele IS, Pedro Sanchez.

Ciolacu a evidențiat că în Republica Moldova există un „război hibrid”, chiar dacă nu este un conflict armat așa cum se întâmplă în Ucraina. El a subliniat importanța găsirii soluțiilor adecvate la provocările actuale, în fața unor mișcări populiste și extremiste care caută puterea cu orice preț și încearcă să răspândească ură și dezbinare.

„Am încercat pe tot parcursul mandatului meu să sprijinim în primul rând economic Ucraina, pentru a o face să devină cât mai sustenabilă din punct de vedere economic în acest moment. Acest lucru a implicat costuri atât pentru fermieri, cât și pentru electorat. Cu toate acestea, consider că, explicând clar oamenilor, ei înțeleg că, din trei concedii, facem doar două în prezent din cauza acestui conflict. Solidaritatea noastră trebuie să fie fermă, iar Ucraina trebuie să iasă învingătoare din acest război, altfel riscul este ca Vladimir Putin să își extindă influența în fiecare stat pe care îl reprezentăm. Acesta este viitorul în cazul în care Ucraina va pierde războiul”, a adăugat Ciolacu.

El a menționat și conflictul din Fâșia Gaza, subliniind că încă nu s-a găsit un echilibru și o soluție la acest conflict.

„Din punctul meu de vedere, politica joacă un rol prea important în conflictul din Fâșia Gaza și ar trebui să intervenim și acolo. Consider că după această întâlnire ar trebui să avem și o poziție clară din partea Internaționalei Socialiste referitoare la acest conflict, deoarece există mereu riscul ca situația din Orientul Mijlociu să scape de sub control politic, așa cum se întâmplă acum. Balcanii de Vest așteaptă de prea mult timp o decizie din partea Uniunii Europene”, a mai spus Ciolacu.

El a menționat și frustrările acumulate în Albania, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina, care așteaptă de mult timp să devină membre ale Uniunii Europene.

”Şi vă spun cu toată sinceritatea, România nu era pregătită sută la sută să intre în UE, dar după ce au intrat în UE toate reformele au luat o altă dinamică şi a fost mult mai uşor şi cetăţenii au susţinut mult mai repede această aderare. Cred că provocările următoarei Comisii sunt mult mai mari şi poate nu trebuie să aşteptăm 5 ani ca să schimbăm anumite direcţii stabilite de către Comisie la începutul mandatului, mai ales când am avut crize pandemice, energetice şi de securitate”, a mai declarat premierul român.