Rușii de la Câmpia Turzii bat Finanțele în instanță. Miza: 4,2 milioane de lei
Curtea de Apel Cluj a emis prima hotărâre într-un caz în care compania INDUSTRIA SÂRMEI CÂMPIA TURZII, cunoscută anterior sub numele de Mechel, a obținut victoria în prima etapă a unui litigiu împotriva autorităților financiare din Cluj. Compania este deținută de un grup de investitori ruși care au decis în anul precedent să schimbe denumirea societății și să concedieze 300 de angajați. În prezent, societatea se află într-un proces de reorganizare judiciară.
În luna martie a anului 2023, INDUSTRIA SÂRMEI CÂMPIA TURZII SA a inițiat un litigiu împotriva autorităților financiare din Cluj, având ca obiect o acțiune privind răspunderea patrimonială, în cadrul căreia compania privată a solicitat restituirea unor dobânzi calculate de către ANAF Cluj.
Grupul siderurgic rus Mechel a intrat pe piața românească în 2002 controlând combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgoviște (COS), Ductil Steel Oțelu Roșu și Laminorul Brăila. Rușii au adus în insolvență sau faliment toate companiile deținute în România.
Ultimele mișcări de trupe făcute de ruși în cazul combinatului de la Câmpia Turzii datează din 2020. Chiar dacă se află în insolvență s-a reușit ca activele de producție deținute de Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT) SA să fie mutate pe firma Industrial Steel Wires Câmpia Turzii (ISWCT) SRL. Societatea este deținută de ALPHARD FINANCIAL CORP, un off-shore din Insulele Virgine Britanice.
La aceiaşi căsuţă poştală din Insulele Virgine Britanice este înregistrat Alphard Financial Corp reprezentat de Alexei Seromov care deţine o altă companie pe platforma – Industrial Steel Wires Câmpia Turzii.
Ruşii controlează infrastructura, în rest terenurile şi imobilele s-au vândut la lichidare şi a apărut un parc industrial susţinut de primărie.
La Câmpia Turzii a rămas o secţie de producţie pe platformă. Administratorul special acolo este tot un rus născut în Republica Moldova, Alexei Şeromov care deţine şi cetățenie română.
Ce spune instanța
„Admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâta DIRECȚIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANȚELOR PUBLICE CLUJ-NAPOCA. Admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâta ADMINISTRAȚIA JUDEȚEANĂ A FINANȚELOR PUBLICE CLUJ. Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâta DIRECȚIA GENERALĂ DE ADMINISTRARE A MARILOR CONTRIBUABILI, ca neîntemeiată. Respinge acțiunea formulată de reclamanta INDUSTRIA SÂRMEI CÂMPIA TURZII S.A. în contradictoriu cu pârâtele DIRECȚIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANȚELOR PUBLICE CLUJ-NAPOCA si ADMINISTRAȚIA JUDEȚEANĂ A FINANȚELOR PUBLICE CLUJ, ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite în parte acțiunea formulată de aceeași reclamantă în contradictoriu cu pârâta DIRECȚIA GENERALĂ DE ADMINISTRARE A MARILOR CONTRIBUABILI. Obligă pârâta DIRECȚIA GENERALĂ DE ADMINISTRARE A MARILOR CONTRIBUABILI să plătească reclamantei suma de 4.245.730 lei, reprezentând dobândă aferentă restituirii cu întârziere a TVA în sumă de 4.137.462 lei. Respinge, în rest, acțiunea, ca neîntemeiată. Obligă pârâta DIRECȚIA GENERALĂ DE ADMINISTRARE A MARILOR CONTRIBUABILI să plătească reclamantei suma de 4.700 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată”, arată soluția pe scurt a instanței.