O țară plină cu români riscă să fie lovită de un tsunami

Publicat: 07 iul. 2024, 08:56, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
O țară plină cu români riscă să fie lovită de un tsunami

Conform avertismentului dat de Comisia Oceanografică Interguvernamentală a UNESCO, Spania, țară unde trăiesc foarte mulți români, se află în pericolul iminent de a fi grav afectată de un tsunami în următorii 30 de ani.

Este estimat că există o certitudine de 100% că un tsunami cu valuri de peste un metru va lovi Marea Mediterană în această perioadă. Zona de pericol identificată este Falia Averroes din Marea Alboran, situate între coasta Malaguei și nordul Africii.

Un cutremur în această regiune ar putea genera valuri de până la șase metri, ajungând pe coasta spaniolă în doar 21 de minute. Locuitorii ar avea la dispoziție doar 35 de minute pentru evacuare în cel mai bun scenariu. Chiar și tsunami-urile mediteraneene mai mici pot provoca daune semnificative, iar Spania a fost afectată în trecut de astfel de evenimente, precum tsunami-ul din 1755 care a distrus Lisabona, Cádiz și părți din Maroc, ajungând până în Regatul Unit și Irlanda. Orașul Chipiona din regiunea Cádiz se pregătește să devină prima municipalitate „gata pentru tsunami” din Spania, organizând simulări de evacuare ca parte a unui efort mai larg coordonat de UNESCO pentru pregătirea comunităților din Atlanticul de nord-est și Marea Mediterană în fața riscului de tsunami. Franța a implementat deja un sistem de alertă roșie, iar Spania are un Plan de stat pentru protecția civilă împotriva riscului de tsunami, inclusiv un sistem de avertizare timpurie.