Tratamente ca Ozempic ar putea reduce riscul unor tipuri de cancer

Publicat: 08 iul. 2024, 06:07, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tratamente ca Ozempic ar putea reduce riscul unor tipuri de cancer
ozempic obezitate cancer

O clasă de tratamente pentru diabet, din care face parte Ozempic, cel mai bine vândul, este asociată cu reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută.

Această clasă de tratamente imită un hormon intestinal (GLP-1) și, deși există de aproximativ 20 de ani, o nouă generație a acestor medicamente a devenit un adevărat fenomen în ultimii ani, datorită pierderii semnificative în greutate pe care o poate provoca.

Printre aceste tratamente de nouă generație este Ozempic de la laboratorul danez Novo Nordisk împotriva diabetului de tip 2, boală pentru care obezitatea reprezintă un factor de risc foarte important. Studiul, publicat în revista JAMA, a comparat pacienți cu diabet de tip 2 care au primit insulină cu alții care au primit această clasă de tratamente, între 2005 și 2018, în Statele Unite.

Tratamentele cu analog GLP-1 studiate le-au inclus pe cele care utilizează molecula liraglutidă, lixisenatidă sau chiar semaglutidă – cea a Ozempic.

Ozempic, însă, nu a fost aprobat în Statele Unite până în 2017. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au primit analogi GLP-1 au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta 10 din 13 tipuri de cancer studiate, printre care: cancer de sân, colorectal, renal, pancreatic, ovarian sau chiar hepatic.

Obezitate și cancere

Cu toate acestea nu a fost descoperit niciun efect semnificativ în legătură cu insulina în ceea ce privește cancerul tiroidian și cancerul de sân la femei în perioada postmenopauză. ”Se știe că obezitatea este asociată cu cel puțin 13 tipuri de cancer”, subliniază Rong Xu, coautor al studiului. Astfel, pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, ”în special cei care suferă și de obezitate, analogii GLP-1 ar avea efecte protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer”, a mai adăugat Rong Xu, într-un comunicat pentru AFP.

„Acest lucru i-ar putea determina pe medici să prefere analogii GLP-1 față de alte tratamente pentru diabet, cum ar fi insulina, pentru pacienții cu risc crescut de cancer asociat obezității”, a adăugat Rong Xu.

Acest studiu face parte dintr-o serie de alte studii publicate despre aceste tratamente, aducând speranță pentru milioane de oameni, dar și profituri astronomice pentru companiile farmaceutice.

De asemenea, sunt studii  care au evidențiat și alte beneficii ale acestei clase de tratamente, pe lângă pierderea în greutate, precum reducerea riscului de boli cardiovasculare.