Premierul Franței își anunță demisia în urma alegerilor parlamentare: urmează un complicat de poker politic la Paris

Publicat: 08 iul. 2024, 00:19, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Premierul Franței își anunță demisia în urma alegerilor parlamentare: urmează un complicat de poker politic la Paris

Premierul Franței, Gabriel Attal, a anunțat duminică seară, după închiderea urnelor la alegerile parlamentare și victoria alianței de stânga, că luni dimineața își va prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron. Acest anunț marchează începutul unei perioade de incertitudine politică în Franța.

„Îi voi prezenta luni dimineață demisia președintelui Republicii”, a declarat Gabriel Attal, conform lefigaro.fr. Premierul a subliniat că grupul politic pe care l-a reprezentat nu a obținut majoritatea, deși a reușit să obțină de trei ori mai mulți deputați decât estimările inițiale ale campaniei.

În același timp, liderul Noului Front Popular (NFP), Jean-Luc Mélenchon, a afirmat că partidul său este „gata să guverneze” după ce sondajele au arătat că coaliția sa de stânga a obținut cele mai multe locuri în urma alegerilor anticipate. Estimările indică faptul că NFP a obținut între 175 și 205 deputați, plasându-se pe primul loc, în timp ce coaliția prezidențială Ensemble și-a menținut rezistența cu 150 până la 180 de deputați. Alianța de extremă dreapta a lui Jordan Bardella a ajuns pe locul al treilea.

Alegerile legislative au adus o lovitură de teatru în peisajul politic francez, cu niciun bloc politic neobținând majoritatea absolută. Cu trei săptămâni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, Franța se confruntă cu o perioadă de incertitudine privind viitorul său guvern. Participarea la vot a fost de aproximativ 67%, cea mai mare din 1981, indicând un interes major din partea electoratului.

Pentru că niciun bloc politic nu a reușit să atingă numărul necesar de 289 de deputați pentru a forma o majoritate absolută, urmează negocieri intense pentru formarea noului guvern. Un guvern tehnic, similar celui din Italia din 2011, este una dintre opțiunile posibile, însă totul depinde de consensul asupra personalităților propuse.

Președintele Macron urmează să participe la summitul NATO miercuri, unde va trebui să asigure partenerii internaționali și cercurile financiare de stabilitatea Franței. În săptămâna următoare, negocierile dure pentru pozițiile cheie în Adunare vor continua, în contextul deschiderii noii legislaturi pe 18 iulie.

Alegerile legislative din Franța au fost atent urmărite de partenerii europeni, Germania exprimându-și îngrijorarea față de ascensiunea extremei drepte, în timp ce Italia și Rusia au manifestat satisfacție față de rezultatele scrutinului.