Protest împotriva terorii fiscale. Contabilii și economiștii ies azi în stradă
Măsurile lui Marcel Boloș continuă să provoace controverse. Contabilii, economiștii și alți experți din mediul economic protestează azi, 8 iulie, în contextul deciziei radicale luate de ministerul Finanțelor. Manifestarea se numește ”Fără haos în legislaţia fiscală” și va avea loc în Capitală, în intervalul 08.30 – 13.00.
Marcel Boloș, luat în vizor de experți
Luni, la București, contabili, economiști și antreprenori se adună pentru a protesta împotriva a ceea ce ei numesc „teroare fiscală” și a măsurilor adoptate fără consultare publică, măsuri care au un impact semnificativ asupra întregii societăți.
Protestul, intitulat strategic „Fără haos în legislația fiscală”, se va desfășura între orele 08:30 și 13:00 și va include un marș către sediile ANAF și Ministerului Finanțelor.
Inițiativa acestui protest aparține contabililor, experților, economiștilor și antreprenorilor și a câștigat rapid susținerea multor organizații de specialiști, propagându-se intens pe rețelele de socializare.
Evenimentul va începe în Piața Victoriei, unde participanții se vor aduna înainte de a porni în marș către ANAF și Ministerul Finanțelor. Reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR) au declarat că, într-o țară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susținut și încurajat, asistăm la o realitate alarmantă: lipsa de transparență și comunicarea deficitară a instituțiilor statului, care adoptă măsuri pe furiș, fără consultare și fără a ține cont de impactul devastator asupra contribuabililor și afacerilor.
”Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, au transmis reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).
Potrivit acestora, „recenta publicare a OUG 69/2024 și OUG 70/2024 fără nicio consultare publică și aprobarea acestora în doar două zile reprezintă doar vârful aisbergului”.
Aceste ordonanțe, care includ măsuri precum e-TVA și e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci și manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democrației și ale dialogului social.
Organizatorii protestului au inițiat și o petiție intitulată „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, care a fost deja semnată de peste 55.000 de persoane. În petiție, se subliniază că „digitalizarea nu înseamnă birocratizare, iar e-TVA acest lucru îl reprezintă, în ambele forme publicate”. De asemenea, se cere eliminarea e-TVA și oprirea „dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea”.
Organizatorii au anunțat că o delegație a protestatarilor va fi primită la Ministerul Finanțelor, unde vor prezenta cererile și nemulțumirile comunității de afaceri.