Viktor Orban, în ”misiune de pace” la Xi Jinping, în China

Publicat: 08 iul. 2024, 11:36, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Viktor Orban, în ”misiune de pace” la Xi Jinping, în China
Viktor Orban Xi Jinping misiune de pace

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns luni, la Beinjing, pentru a discuta cu Xi Jinping, președintele Chinei.

”Misiunea de pace a premierului Viktor Orban continuă”, a anunțat, luni, Betalan Havasi, șeful de presă al premierului Ungariei, citat de agențiile de presă.

Aceasta este a treia vizită surprinzătoare pe care o face Viktor Orban de la preluarea, la începutul lunii iulie,  de către Ungaria a președinției rotative a Uniunii Europene. Săptămâna trecută, Viktor Orban a fost în Ucraina și Rusia.

Pe conturile de socializare ale premierului Ungariei au apărut imagini cu acesta dând mâna cu președintele Chinei, Xi Jinping.

Poza postată pe rețeaua X este însoțită de următorul mesaj: China este o putere-cheie în crearea condițiilor de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. De aceea, am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing , la doar două luni după vizita lui oficială la Budapesta”.

Mesajul are eticheta #HU24EU, care semnifică Președinția Ungariei a Consiliului Uniunii Europene. Totuși, liderii de la Bruxelles au precizat că Viktor Orban nu are niciun mandat și nu reprezintă UE, iar vizitele acestuia au loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale.
De altfel, recenta întâlnire a lui Orban cu Vladimir Putin, la Moscova, a declașat numeroase reproșuri din partea aliaților.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, îl însoţeşte pe Orban în călătoria în China, potrivit fotografiilor de pe pagina de Facebook a lui Szijjarto.

La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul de Externe a anulat o întâlnire prevăzută pentru luni la Budapesta cu ministrul de Externe al Germaniei şi Szijjarto, a declarat vineri un oficial al Ministerului de Externe german.