Bolile din piscine. Clorul nu ne protejează de aceste riscuri!

Publicat: 08 iul. 2024, 13:18, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Bolile din piscine. Clorul nu ne protejează de aceste riscuri!
boli piscină diaree infecții clor

Bolile din piscine  sunt provocate de bacteriile și virusurile din apă, inclusiv de subsanțele chimice (clor,brom) folosite pentru distrugerea acestora.

Odată cu creșterea numărului de persoane care merg la piscine, crește și cantitatea de bacterii din apă. „Deși substanțele chimice din apă (cum ar fi clorul și bromul) ucid multe virusuri și bacterii, unii microbi pot rezista în continuare în apă . În plus, îmbolnăvirea poate rezulta și din contactul cu substanțele chimice prezente în apă, avertizează medicii.

Cele mai frecvente trei boli

Cea mai frecventă cauză a focarelor de boală asociate piscinei este… diareea. „Milioane de germeni pot ajunge în apă atunci când o persoană cu diaree are un accident, iar alte persoane se pot îmbolnăvi prin înghițirea unei cantități mici”, spune specialistul Jasen Kunz, citat de slate.fr.

Nici măcar nu este necesar ca o persoană să aibă un accident în apă pentru ca alții să se îmbolnăvească. Într-adevăr, mici particule de excrement se pot desprinde din corp în timpul înotului.

Potrivit medicului Kunz, cei mai des întâlniți germeni care pot fi preluați  sunt Cryptosporidium, norovirus, giardia, shigella și E.coli. Din păcate, unii germeni, cum ar fi Cryptosporidium, sunt deosebit de rezistenți la clor.

Apoi, pe locul doi, este infecția numită ”urechea  înotătorului”. Această infecție este cauzată de bacteriile prezente în apa piscinei care pătrunde și stagnează în canalul urechii externe. Această apă rămâne în ureche un timp, uzând ceara protectoare. Astfel, este facilitată crearea unui mediu umed, favorabil înmulțirii bacteriilor.

În acest caz, apar durerea, mâncărime, roșeață, umflarea și scurgeri din ureche.

O atenție specială trebuie îndreptată și spre substanțele chimice prezente în apă, deoarece acestea pot provoca iritații, erupții cutanate, tuse. ”Iritarea poate apărea atunci când clorul din piscină se transformă într-un iritant chimic când se combină cu transpirație, urină etc.,  subliniază Clare Rock, profesor  la Johns University School of Medicine Hopkins, Maryland, citat de slate.fr.

Acești iritanți, numiți cloramine, pot provoca ochi roșii sau iritații nazale. De aceea, este recomandat ca, înainte și după ce ieșiți din piscină, să faceți duș și să nu urinați în apă.