Gabriel Resources contestă decizia prin care România a câștigat procesul Roșia Montană

Publicat: 08 iul. 2024, 14:19, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Gabriel Resources contestă decizia prin care România a câștigat procesul Roșia Montană
Gabriel Resources, lovitură grea pentru România. Contestă decizia prin care a câștigat procesul Roșia Montană

Compania canadiană Gabriel Resource, a pregătit o lovitură de proporții pentru țara noastră. Mai exact, a depus o contestație împotriva hotărârii tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID), prin care România a fost declarată câștigătoare în cazul Roșia Montană. 

Gabriela Resources intervine în cazul Roșia Montană

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat luni că a depus o contestație împotriva deciziei tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID), care a favorizat România în cazul Roșia Montană. În această contestație, compania solicită anularea hotărârii pronunțate pe 8 martie 2024, care a respins cererile Gabriel Resources împotriva statului român.

Concret, Gabriel Resources acuză existența unor „vicii capitale” în constituirea tribunalului ICSID, subliniind că doi dintre arbitri, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au demonstrat independența și imparțialitatea cerute de Convenția ICSID. Compania susține că acești arbitri nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile lor cu părțile implicate, inclusiv cu avocatul României, fapt ce a afectat corectitudinea procesului.

Gabriel Resources afirmă în cererea de anulare că decizia majorității în privința răspunderii este substanțial viciată din diverse motive. Printre acestea se numără depășirea evidentă a atribuțiilor prin nerespectarea legislației aplicabile, multiple abateri grave de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării adecvate a deciziilor luate în legătură cu aspectele esențiale ale cererilor companiei.

„vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”, se arată în decizie.

Pe 8 martie, tribunalul de la Washington a decis să respingă pretențiile companiilor Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), obligându-le să achite României cheltuielile de judecată și dobânzi. În urma acestei decizii, reprezentanții Gabriel Resources și-au exprimat „dezacordul ferm”, calificând hotărârea drept „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate”. Ei au invocat opinia separată a unuia dintre arbitri, care a exprimat un dezacord puternic cu decizia majoritară.

Această contestație și cererea de anulare subliniază tensiunile continue dintre Gabriel Resources și statul român în legătură cu proiectul Roșia Montană. Disputa reflectă complexitatea litigiilor internaționale în domeniul resurselor naturale și provocările juridice pe care le întâmpină companiile și statele în astfel de cazuri.