Europenii, expuși riscului de deficit de iod, avertizează OMS
Europenii sunt expuși unui risc major de deficit de iod, principala cauză fiind înlocuirea laptelui de vacă (sursa esențială de iod) cu lapte din plante, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
Cauza acestui fenomen este înlocuirea laptelui de vacă cu lapte pe bază de plante, evident cu consecințe asupra sănătății.
Potrivit unui raport publicat la data de 29 iunie 2024 al OMS/Europa și Rețeaua Globală de Iod (IGN), promovarea alternativelor pe bază de plante în detrimentul surselor valoroase de iod, cum ar fi laptele, produsele lactate și peștele, contribuie la creșterea constantă a deficitului de iod în Regiunea europeană a OMS.
Se știe că laptele și produsele lactate sunt surse importante de iod și reducerea consumului acestora în rândul adulților și adolescenților favorizează apariția deficitului de iod.
Iodul este un oligoelement esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și a Muncii (ANSES) din Franța, hormonii tiroidieni joacă un rol fundamental în procesele de creștere și maturizare a celulelor, menținerea temperaturii corpului, reglarea echilibrului energetic al acestuia și sinteza proteinelor.
În plus, un aport suficient de iod este esențial pentru femeile însărcinate pentru dezvoltarea creierului bebelușului.
”Trecerea la alternative de lactate pe bază de plante, în special în rândul femeilor, care și așa prezintă un risc mai mare de deficit de iod și boli tiroidiene, comparativ cu bărbații, este îngrijorătoare”, avertizează dr. Hans Henri P. Kluge, director Regiunea OMS pentru Europa, citat de Le Point.
Această îngrijorare crește în special în țările care se bazează pe lapte ca sursă de iod, deoarece majoritatea alternativelor pe bază de plante nu conțin iod. În prezent, iodarea sării rămâne principala strategie de asigurare a aportului adecvat de iod în Regiunea OMS pentru Europa.
Dar și în această regiune, schimbările din alimentație au un impact asupra deficitului de iod, explică OMS.
Alimentele sau preparatele din comerț, precum pâinea, mezelurile , sunt acum principalele surse de sare din alimentația occidentală, reprezentând 70 până la 80% din total. Cu toate acestea, studii de piață recente au constatat că doar 9% din sarea din produsele alimentare procesate din Germania și 34% din Elveția era iodată.
Surse valoroase de iod sunt peștele marin, crustaceele, gălbenușul de ou. La pacienții care prezintă deficit de iod se observă o creștere în volum a tiroidei și apariția gușei. În formele severe, se poate ajunge la hipotiroidism, care se manifestă prin stări de oboseală, sensibilitate la frig, creșterea în greutate etc.