ANM: Alertă de furtuni puternice după cupola de foc din ultimele zile

Publicat: 08 iul. 2024, 19:41, de Cristina Cohuț, în METEO , ? cititori
ANM: Alertă de furtuni puternice după cupola de foc din ultimele zile

ANM a emis o atenționare meteorologică cod galben pentru zilele următoare, în care este anunțat un val de căldură intensă, caniculă și disconfort termic ridicat. Mai mult, după caniculă sunt așteptate și furtuni violente.

De asemenea, ANM a emis un Cod Portocaliu pentru data de 8 iulie 2024, valabil între orele 18:20 și 19:00, în județul Suceava (Vatra Dornei, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Panaci, Poiana Stampei, Coșna), cu averse torențiale ce pot acumula între 25 și 40 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului și posibile căderi de grindină.

În ultima oră, în zona respectivă s-au acumulat precipitații de peste 25 de litri pe metru pătrat.

În aceeați speță, ANM a emis și Cod Galben pentru aceeași dată, între orele 18:15 și 19:00, în județul Satu Mare (Satu Mare, Livada, Lazuri, Odoreu, Păulești, Micula, Botiz, Agriș), unde se vor semnala averse torențiale ce pot acumula între 15 și 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil grindină.

Pe lângă aceste fenomene meteorologice, ANM avertizează că luni și marți va fi caniculă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi care pot ajunge până la 39 de grade Celsius în regiunile sudice. Valul de căldură se va extinde treptat și va deveni mai intens în toată țara.

ANM a emis o atenționare meteorologică cod galben pentru ziua de luni, 8 iulie, în care sunt așteptate un val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

”Valul de căldură se va extinde şi intensifica uşor în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi jumătatea de sud a Moldovei, unde va fi caniculă şi disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi”, transmit meteorologii.