Premierul Marcel Ciolacu, către PACR: Nu vor mai fi concesii, privind e-TVA. ,,Nu putem ceda, pentru a mia oară”
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, luni, după protestele membrilor PACR , subliniind că nu vor mai fi făcute concesii, în ceea ce privește platforma e-TVA, implementată de Ministerul Finanțelor, pentru reducerea fenomenului evaziunii fiscale, în România. ,,Nu putem ceda, pentru a mia oară”, a sublinat primul minstru, arătând că au fost făcute toate modificările cerute de mediul de afaceri și de contabili.
Guvernul a făcut „toate modificările posibile” în privinţa e-TVA, iar ANAF are nevoie de digitalizare, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în contextul protestelor economiştilor şi contabililor, de luni.
Premierul a fost întrebat dacă vor mai exista modificări cu privire la e-TVA, în condiţiile în care fost organizate proteste în Piaţa Victoriei, de membri P.A.C.R., privind legislaţia în acest domeniu.
„Am făcut toate modificările posibile. Nu sunt sancţiuni, nu sunt … Cu toţii ne dorim reforme, când le implementăm nu mai sunt bune. ANAF are nevoie de digitalizare după 30 de ani. De 30 de ani promitem acest lucru. Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, (…) iar când implementăm digitalizarea avem probleme.
Cu adevărat, trebuie să vedem pe timpul implementării să nu creăm mai multe probleme companiilor decât să facem digitalizare. Şi eu am văzut că domnul ministru a avut aceste întâlniri mereu, dar nu putem ceda pentru a mia oară. De 30 de ani tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală din Europa. Eu nu îmi asum acest lucru”, a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD.
Zeci de economişti şi contabili au protestat, pe iulie, nemulţumiţi de „ritmul şi haosul din legislaţia fiscală”, solicitând totodată schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării.
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a exprimat, luni, ,,profunda preocupare”, față de recentele modificări aduse legislației fiscale, care vizează e-TVA și extinderea obligativității utilizării e-facturării și a raportării e-facturilor în scop fiscal pentru TVA. Aceștia au cerut abrogarea totală a RO e-Factura.
CECCAR a dat asigurări că, în perioada imediat următoare va propune instituțiilor publice și autorităților fiscale competente o serie de principii care să stea la baza unei strategii de resetare a modului în care „e-urile” fiscale sunt implementate în prezent, astfel încât transformarea digitală să se transpună în simplificare pentru firme și combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale de către stat.
,,Singura autoritate competentă care organizează și monitorizează activitatea experților contabili și contabililor autorizați, precum și a societăților de contabilitate și expertiză contabilă (Ordonanța nr. 65/1994), vocea experților contabili și a contabililor autorizați – consilierii de încredere ai antreprenorilor –, continuă să-și exprime profunda preocupare față de recentele modificări aduse legislației fiscale care vizează e-TVA și extinderea obligativității utilizării e-facturării și a raportării e-facturilor în scop fiscal pentru TVA”, arată CECAR, într-un document de poziție, făcut public, luni.