Germania, anchetată de Comisia Europeană pentru ajutorul de stat acordat companiei Lufthansa în pandemie

Publicat: 08 iul. 2024, 22:53, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Germania, anchetată de Comisia Europeană pentru ajutorul de stat acordat companiei Lufthansa în pandemie
Sursa foto: tripadvisor.com

Comisia Europeană a demarat luni o investigație pentru a vedea dacă ajutorul financiar acordat de guvernul german companiei aeriene Lufthansa în timpul pandemiei de Covid-19 a încălcat legislația Uniunii Europene, conform dpa.

Ancheta s-a declanșat după ce Tribunalul General al UE a anulat, în luna mai 2023, ajutorul de stat acordat de către Germania companiei Lufthansa în valoare de 6 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari).

Autoritatea principală de reglementare a concurenței din UE urmărește acum să vadă dacă Lufthansa a îndeplinit condițiile necesare pentru a primi subvenții de la statul german, și analizează îndeaproape impactul asupra concurenței pe piețele aeroportuare din Germania și Austria, ținând cont de prezența Lufthansa în aeroporturile din Viena și Dusseldorf.

Guvernul german a acordat companiei Lufthansa, în luna iunie 2020, un ajutor de stat mai mult decât generos, în condițiile în care regulile stricte privind subvențiile au fost relaxate pentru a ajuta țările să facă față crizei provocate de pandemie, conform dpa.

Întrucât restricțiile de călătorie au dus practic la oprirea activității companiei, aproximativ 138.000 de angajați ai Lufthansa au rămas fără loc de muncă, punând în pericol zeci de mii de oameni din toată Europa.

Împreună, Germania, Austria, Elveția și Belgia au oferit grupului Lufthansa un sprijin financiar total de 9 miliarde de euro, sumă care nu a fost folosită în totalitate. Până la sfârșitul anului 2022, grupul și-a achitat integral datoriile.

De asemenea, statul german nu a înregistrat nicio pierdere financiară și a strâns un profit de aproximativ 760 de milioane de euro din dobânzi și vânzarea acțiunilor.