Polonezii se pregătesc de război: Civilii se antrenează cot la cot cu soldații

Publicat: 08 iul. 2024, 23:26, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Polonezii se pregătesc de război: Civilii se antrenează cot la cot cu soldații

Polonezii au început să se pregătească temeinic în fața pericolului iminent al războiului. La o bază militară din sud-vestul Varșoviei, aproximativ 200 de civili participă la antrenamente, învățând să tragă cu arme de foc, să lanseze grenade și să practice diferite tactici militare.

Antrenamentele pentru război sunt organizate în cadrul unui program coordonat de armata poloneză, în fața unor tensiuni crescânde la frontiera cu Ucraina și Belarus.

Această inițiativă la Tomaszów Mazowiecki face parte dintr-un total de aproape 20 de proiecte asemănătoare propuse de armata poloneză pentru implicarea civililor în război într-un moment de incertitudine, când conflictul ia tot mai mai amploare în Ucraina vecină, iar tensiunile sunt palpabile și la granița cu Belarus.

“Am doi copii, aş vrea să învăţ bazele supravieţuirii şi ce trebuie făcut într-o situaţie periculoasă”, a declarat Monika Ludwiczack, o secretară de şcoală în vârstă de 41 de ani. “Poate că într-o zi va trebui să-mi apăr propriii copii”, a adăugat ea.

Unii dintre participanți țin pentru prima dată în viața lor o armă în mâini, în timp ce alții doresc să învețe noi tehnici și să se familiarizeze cu arme și tactici moderne.

“Nu ştiu în ce direcţie vor evolua lucrurile, însă vrem să fim pregătiţi”, spune Tomasz Sandkowski, un investitor de 54 de ani, care a mai fost în armată. “Ultimii doi ani au întărit această nevoie”, a adăugat el, făcând referire la războiul din Ucraina.

Polonia, un susținător important al Ucrainei, se confruntă și ea cu probleme de securitate pe marginea sa estică cu Republica Belarus, un aliat al Rusiei. Guvernul polonez acuză autoritățile belaruse că încurajează migranții să traverseze frontiera în UE, o tactică considerată parte a unui „război hibrid”.

În iunie, un soldat polonez a fost înjunghiat mortal în timp ce migranții încercau să intre în Polonia, incident care încă este investigat.

Armata poloneză organizează cursuri gratuite de pregătire militară de opt ore, menite să atragă potențiali recruți.

Dintre cei 200 de participanți la antrenamentul de la Tomaszów Mazowiecki, aproximativ 10% s-au arătat interesați să se angajeze în armată în viitor.

“Participând la un asemenea proiect, un voluntar poate vedea în interiorul a ceea ce seamănă cu viaţa în armată”, explică sublocotenenta Borek, care a cerut să rămână în anonimat şi care lucrează, în prezent, la centrul de recrutare din Tomaszów Mazowiecki. “În fiecare an, avem tot mai mulţi voluntari”, a adăugat ea.

“Vedem ce se întâmplă în Ucraina”, adaugă locotenent-colonelul Zbigniew Kowalski de la cea de-a 25-a brigadă de cavalerie aeriană din acelaşi oraş. “Ştim bine ce competenţe ar trebui să aibă populaţia pentru a face faţă mediului actual”, a subliniat el.