Pace la TAROM! Piloții vor primi 1.500 de euro în plus la salariu
După o întâlnire care a durat mai mult de cinci ore, între piloții Tarom și membrii Consiliului de Administrație, se pare că s-a ajuns la un acord.
UPDATE: Poziția oficială a TAROM
Compania TAROM a continuat dialogul cu reprezentanții personalului navigant, în urma situației de luni, 8 iulie, prin care numeroase zboruri au fost anulate, ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, și anunță încheierea unui acord pentru normalitate și derularea operațiunilor de zbor în regim normal. În dimineata zilei de 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât și externe, se desfășoară conform programărilor de zbor.
În continuarea dialogului între Consiliul de Administrație al companiei și reprezentanții personalului navigant TAROM, în cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei.
Revenirea la programul normal de zbor
În urma situației întâmpinate luni, 8 iulie, aceea de anulare a numeroase zboruri ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, compania TAROM își cere scuze pasagerilor săi pentru tot disconfortul creat și depune toate eforturile pentru a reduce impactul pe care această situație îl are asupra planurilor lor de călătorie.
Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectați de aceste anulări, iar echipa de asistență este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile.
Știrea inițială:
„Acordul prevede majorarea salariilor piloților cu 1.500 de euro, însă în trei tranșe”, conform surselor Antena 3 CNN. Piloții au fost de acord cu propunerea, astfel că salariile lor urmează să fie crescute cu 500 de euro începând din octombrie, restul sumei urmând să fie acordat anul viitor.
Situația a survenit în urma faptului că 30 de piloți și copiloți s-au declarat inapți medical pentru a zbura, într-o formă mascată de protest pentru salarii mai mari.
În dimineața aceasta, trei curse Tarom au fost anulate, acestea fiind programate să aterizeze la aeroportul Otopeni în jurul orei 6:30, din Iași, Suceava și Baia Mare.
În ciuda acestor anulări, traficul de aeronave Tarom pare să se fi stabilizat. Acest lucru s-a întâmplat după ce, în seara precedentă, piloților li s-a propus o creștere a salariului net cu 500 de euro și echipamente noi. Cu toate acestea, piloții au respins oferta, dorind o creștere de cel puțin 1.500 de euro.
Protestul de la Tarom a creat dificultăți și pentru delegația României care trebuia să participe la summitul NATO, aceasta fiind nevoită să plece în cele din urmă cu o aeronavă militară. Salariul de bază al unui pilot fără diurnă este similar cu cel al unui membru al Consiliului de Administrație al companiei Tarom, cu mențiunea că membrii CA participă la o singură ședință pe lună, în timp ce compania se confruntă cu dificultăți financiare de ani de zile.
Conform declarațiilor ministrului Sorin Grindeanu, veniturile unui pilot, inclusiv sporurile, pot ajunge până la 6.500 de euro net. „Domnul ministru este, din păcate, greșit informat. Am auzit de la dumnealui că un pilot poate câștiga până la 6500 de euro, ceea ce este cu aproximativ 2000 de euro peste câștigul real al pilotului. Se dorește să se ajungă la 6500 de euro”, a explicat Cezar Osiceanu, pilot Tarom.
Osiceanu a subliniat că piloții sunt dispuși să renunțe la protest în cazul în care li se oferă salarii mai mari și condiții de muncă îmbunătățite.
În comunicatul sindicatului piloților de linie din România se menționează că Tarom a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro în timpul protestului.