Decizie CCR: partidele rămân obligate să propună candidați femei la alegeri
Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat constituționalitatea normei care impune partidelor și alianțelor politice să întocmească listele de candidați pentru alegerile consiliilor locale și județene astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe. Excepția de la această regulă se aplică doar listelor ce conțin un singur candidat.
CCR susține femeile la alegeri
Judecătoarea Iulia Scântei, membră a Curții Constituționale, a explicat că partidele nu au voie să prezinte liste exclusiv masculine sau feminine. Este esențial să fie incluși atât bărbați, cât și femei pe aceste liste, chiar dacă nu toți candidații se află pe poziții eligibile.
Această condiție este în vigoare pentru toate tipurile de alegeri, inclusiv cele locale, europarlamentare și parlamentare.
Într-o postare pe Facebook, judecătoarea Scântei a detaliat contextul deciziei CCR, adoptată în cadrul ședinței de marți. Curtea a respins, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate formulată în 2020 de către o filială a unui partid politic.
Argumentele filialei includeau lipsa femeilor membre în partid, dezinteresul femeilor pentru politică, retragerea acestora de pe liste și acuzații de discriminare pozitivă împotriva bărbaților. Partidul susținea că impunerea de către stat a egalității de gen forțează și îngrădește dreptul bărbaților de a fi aleși.
„A fost o şedinţă lungă de dezbateri azi la CCR, la finalul căreia am simţit că atunci când se doreşte, când crezi în principii şi ai argumente solide, se pot îndrepta lucrurile strâmbe care afectează viaţa oamenilor, se pot corecta legi nedrepte şi se pot apăra cele bune.
Aşadar, după o chibzuită judecată, Curtea Constituţională a decis:
Principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi garantat prin Constituţie rămâne o obligaţie activă a tuturor partidelor politice care participă la alegerile locale, europene şi parlamentare cu liste proprii de candidaţi”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Iulia Scântei.
Judecătoarea Scântei a amintit că principiul reprezentării femeilor în consiliile comunale și județene a fost recunoscut încă din perioada interbelică. Constituția din 1923 și Legea pentru organizarea administrativă din 1929 au permis participarea femeilor în politică, rezultând în alegerea a peste o sută de femei consiliere în alegerile din 1930 și în obținerea funcției de primar de către două femei în comunele Cobia-Dâmbovița și Negrești.
Astfel, în urma deciziei CCR de marți, judecătoarea subliniază că „principiul egalității de șanse între femei și bărbați garantat prin Constituție rămâne o obligație activă a tuturor partidelor politice care participă la alegerile locale, europene și parlamentare cu liste proprii de candidați”.