Caniculă cu toxiinfecții alimentare și lipotimii

Publicat: 10 iul. 2024, 18:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Caniculă cu toxiinfecții alimentare și lipotimii
ANM anunță tot caniculă

Riscul de toxiinfecții alimentare crește în perioadele caniculare. Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, ne recomandă să fim atenți unde mâncăm, ce mâncăm și să respectăm regula de aur a spălatului riguros pe mâini.

Toxiinfecții alimentare

Cele mai frecvente toxiinfecții alimentare sunt produse de diverse specii de Salmonella, E. coli, Bacillus cereus, Campylobacter, stafilococi și ocazional de clostridii (botulismul).

Alimentele cu potențial mai mare de contaminare sunt: carnea și preparatele din carne (tocături, mezeluri), icrele, peștele și preparatele din pește, ouăle, maioneza, laptele și lactatele, preparatele de patiserie și cofetărie.

Semnele care anunță o posibilă toxiinfecție alimentară pot să debuteze oricând între patru ore și șapte zile după ingerarea unui produs alimentar contaminat. Iar acestea pot să țină între 24 de ore și o săptămână.

Sugarii, femeile însărcinate, vârstnicii, pacienții cu sistem imunitar slăbit, suferinzii de diabet, cancer etc. sunt cei mai vulnerabili la toxiinfecții alimentare și pot dezvolta complicații.

Lipotimie

Lipotimia sau sincopa, denumită în mod curent leșin, este o pierdere temporară a conștienței și a controlului muscular. Aceasta este provocată de reducerea fluxului de sânge la nivel cerebral, ceea ce duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Lipotimia nu este o boală în sine, ci o manifestare a unei alte afecțiuni.

De regulă, există câteva semne premergătoare leșinului:

  • senzație de amețeală sau vertij;
  • încețoșarea vederii;
  • înfundarea urechilor.

Lipotimia poate să apară pur și simplu, fără să fie provocată de un anumit factor, ori poate fi declanșată ca urmare a unei expuneri prelungite la căldură excesivă, febră sau stres emoțional puternic. De obicei nu este un motiv de îngrijorare. Totuși, poate fi și un simptom al unei probleme medicale grave, care să necesite tratament.

La Salvare

Potrivit dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), a crescut numărul persoanelor cu lipotimii.

„În ultimele patru zile de caniculă, au fost înregistrate şi efectuate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov 5.542 de solicitări. Dintre acestea, 3.462 de cazuri au fost urgenţe de cod roşu şi cod galben. Au fost şi 490 de persoane care se aflau în loc public când au avut nevoie de ambulanţă. Un număr de 80 de persoane au prezentat lipotimii…”, a precizat managerul SABIF.

Hidratare

În perioadele caniculare, esențială este hidratarea. În acest sens, dr. Adina Rusu preşedinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi, ne sfătuiește să suplimentăm cantitatea de lichide.

”Astfel, în zilele călduroase, ar fi indicat să suplimentăm aportul de lichide cu cel puţin 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. Însă, atunci când ne referim la hidratare, nu trebuie să luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite, întrucât acestea stimulează eliminarea unei cantităţi şi mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea şi făcându-ne să ne simţim tot mai slăbiţi şi mai lipsiţi de energie. Acelaşi efect apare şi în cazul băuturilor care conţin cofeină, atunci când sunt consumate în exces”, explică dr. Adina Rusu