Activele EFT pe aur au înregistrat cel mai rău semestru, în 2024, din 2013, până în prezent
Investițiile în active EFT pe aur, în semestrul unu 2024, au fost cele mai puțin profitabile, iar analiștii au calificat această evoluție, ca fiind ,,cea mai rea”, din 2013, până în prezent.
Cumpărările importante din Europa și Asia au compensat ieșirile din America de Nord, balanța rămânând pe zero.
,,Deși intrările din iunie și mai au contribuit la limitarea pierderilor anuale ale ETF-urilor pe aur, la nivel mondial, până la valoarea de la 6,7 miliarde dolari (un minus de 120 tone echivalent aur fizic), acesta rămâne cel mai rău semestru din 2013, până în prezent, atât Europa, cât și America de Nord, unde au fost înregistrate ieșiri considerabile ale investitorilor, în timp ce Asia a fost singura regiune cu intrări”, arată analiștii Consiliului Mondial al Aurului (World Gold Council).
Un preț mai puternic al aurului și fluxurile recente au împins totalul AUM (active administrate în totalul capitalului folosit) la valoarea de 233 de miliarde dolari, dar deținerile colective au rămas aproapiate de cel mai scăzut nivel, înregistrat în 2020.
Volumele de tranzacționare pe diferite piețe de aur au înregistrat o scădere ușoară în iunie, dar cu toate acestea, media S1 2024 a rămas cu mult peste nivelul din 2023, deoarece tranzacțiile OTC și futures au fost excepțional de active, comentează experții WGC.
Investirea în ETF pe aur înseamnă cumpărarea aurului în format electronic. ETF-urile se tranzacționează pe o bursă de valori la fel ca o acțiune sau o participație normală, dar valoarea acestora derivă din deținerea „activului suport” care se concentrează pe metalul prețios.
ETF-urile reprezintă o categorie de instrumente financiare care a câștigat popularitate în ultima perioadă, numărul acestora crescând cu 70 la sută, din 2008 până în prezent.