Dispar cinci posturi de conducere de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare
Guvernul adoptă în ședința de azi un proiect de hotărâre privind aprobarea organizării şi funcționării Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre prevede următoarele:
1. Numărul de posturi din structura organizatorică va fi de 182 posturi, exclusiv personal contractual, cu excepția demnitarului și a Cabinetului Președintelui. Numărul de posturi, precum și structura direcțiilor sunt prevăzute în anexa nr. 1 la Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
2. Cabinetul Președintelui are un număr de două posturi de consilier cu studii superioare.
3. În conformitate cu prevederile art. 31 alin. 3) și 4) din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, personalul CNCAN care desfășoară activități de control pe amplasamentul și în interiorul instalațiilor nucleare sau radiologice beneficiază, pe perioada controlului, de drepturile aferente încadrării locurilor de muncă respective în condiții deosebite, în conformitate cu legislația în vigoare.
4. Structura CNCAN se reorganizează prin reducerea unui numar de 5 posturi de conducere din numărul total de posturi de conducere existent, în vederea respectării normativelor de organizare a serviciilor și directiilor și a procentului de 8% posturi de conducere din numărul total de posturi, precum și prin comasarea unor compartimente și servicii, și prin înființarea unui post de șef serviciu nou pentru o structură nouă în subordinea directă a președintelui. Astfel, raportat la Statul de Funcții în vigoare la data publicării Legii 296/2023 se desființează următoarele posturi de conducere :
– Postul de șef serviciu aferent Serviciului Analize de Securitate Nucleară
– Postul de șef serviciu aferent Serviciului Evidente Doze și Surse Radioactive
– Postul de șef serviciu aferent Serviciului Afaceri Europene, Relații Publice și Comunicare
– Postul de șef serviciu aferent Serviciului Achiziții publice-Administrativ
– Postul de șef serviciu aferent Serviciului Supraveghere EST.
Serviciile desființate se transformă în compartimente în cadrul Direcțiilor Tehnice de specialitate din care fac parte. Personalul cu funcţii de conducere eliberat din funcţia de conducere deţinută ca urmare a neîncadrării în procentul de 8% beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr. 296/2023. Postul ocupat de acestia se transformă în post de execuţie care corespunde studiilor şi vechimii în specialitate, la nivelul structurii organizatorice din care acestia fac parte.
Pentru îndeplinirea eficientă a atribuțiilor CNCAN în domeniul managementului situațiilor de urgență, se constituie, în subordinea președintelui CNCAN, Serviciul Operativ pentru Situații de Urgență, prin preluarea posturilor, personalului și atribuțiilor Centrului Operativ pentru Situații de Urgență și Continuitatea Guvernării (COSUCG) și a Compartimentului Urgențe Nucleare și Radiologice (CUNR), care se desființează.
Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Serviciului Operativ pentru Situații de Urgență este o structură cu activitate permanentă, care are atribuții și funcții de sprijin în managementul situațiilor de urgență și îndeplinește funcțiile prevăzute la art.13 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, precum și din alte acte normative adoptate în materie. Având în vedere faptul că de la 1 ianuarie 2024, președintele CNCAN este ordonator principal de credite, iar finanţarea CNCAN se asigură integral din venituri proprii, respectiv din tarife percepute pentru reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, din contribuţii ale organismelor internaţionale, încasări sau venituri din alte surse, conform prevederilor legale, bugetul CNCAN va fi aprobat de către președintele CNCAN şi cu acordul Secretariatului General al Guvernului.
Defalcarea pe trimestre a indicatorilor prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare se aprobă de către Consiliul Director. De la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, statul de funcţii și structura organizatorică a direcţiilor vor fi aprobate prin ordin al președintelui CNCAN.