Testele prelevate de la șoferi, analizate de laboratoare și în weekend
Laboratoarele de medicină legală ar putea face analiza testelor prelevate de la şoferi chiar şi în weekend, pentru ca rezultatul să fie dat în cel mult 72 de ore, transmite ministrul Sănătății.
”Ceea ce am încercat să facem în momentul de faţă ca soluţie tehnică intermediară din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii – să organizăm regional astfel de laboratoare, iar Ministerul de Interne va asigura transportul probelor biologice de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale, care va analiza în maximum 72 de ore rezultatul. Această organizare implică şi permanenţa, adică să se poate lucra şi sâmbăta şi duminica, pentru că astfel de vineri până luni sunt 72 de ore şi s-ar putea să nu faci testul. Aşa că organizăm şi această permanenţă, iar până la sfârşitul anului, printr-un proiect pe care l-am demarat în luna mai, finanţat de la Banca Mondială, toate cele 36 de servicii judeţene de medicină legală şi cele şase institute de medicină legală vor avea echipamente de ultimă generaţie care care să permită testarea în fiecare judeţ a acestor cazuri”, a precizat ministrul Rafila.
Termenul rezonabil
Ministrul Sănătății consideră că 72 de ore este un termen rezonabil pentru procesarea probelor.
„Este necesar să existe un timp rezonabil în care probele să fie procesate. Discutăm despre două tipuri de analiză. O analiză calitativă, la care rezultatul poate să fie pozitiv sau negativ. După această probă, dacă rezultatul este pozitiv, se trece la determinarea cantitativă a substanţei halucinogene din proba care a fost analizată. (…) 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale pe care le-am organizat şi le organizăm în continuare cu colegii de la Medicină Legală, este un termen rezonabil”, a arătat ministrul.
Ministrul Sănătății spune că echipamentul din dotarea Poliției este capabil să deceleze rapid dacă este vorba despre un șofer care a luat, să spunem, o pastilă de paracetamol.
”Aceste chestiuni, că au luat o pastilă cu paracetamol şi lucrul acesta schimbă rezultatul unui test, nu cred că reprezintă un motiv concludent. (…) Oricum, dacă s-ar întâmpla aşa, în 72 de ore ne lămurim. Comportamentul normal al unui şofer este să se supună controlului testului rapid care este realizat în trafic. Vă spun din punctul de vedere al unui medic de laborator – echipamentele, cel puţin din punctul de vedere al tipului de echipament care se află în dotarea Poliţiei, sunt de bună calitate şi nu cred că sunt probleme legate de fiabilitatea acestor medicamente”, a explicat ministrul Rafila.