Interzis pentru cei care locuiesc la bloc. Gestul care le poate aduce amenzi de până la 10.000 lei
Atenție mare pentru cei care locuiesc la bloc. Un gest aparent banal le poate aduce amenzi de până la 10.000 lei. De ce trebuie să țină cont românii care stau într-un apartament și cum pot obține autorizație pentru a-și pune în aplicare ideile.
Cei care locuiesc la bloc riscă amenzi usturătoare
Cei care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările.
Un exemplu recent, care a stârnit controverse, s-a petrecut în luna aprilie la Brașov, unde o pensionară a fost amendată de Poliția Locală pentru că a plantat flori în spațiul verde de lângă blocul său fără a avea autorizația necesară de la Primărie. Deși amenda a fost relativ mică, de doar 200 de lei, astfel de sancțiuni pot fi mult mai severe.
Pentru a menține spațiul verde din fața blocului, orice locatar poate contribui, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Regulamentul blocului stabilește norme obligatorii pentru toți locatarii și chiriașii, precum și condiții pentru utilizarea spațiilor comune, respectând reguli de comportament și conviețuire între proprietari.
Inițiativa pentru elaborarea regulamentului poate fi luată de președintele asociației de proprietari sau de comitetul executiv al asociației, acesta fiind apoi supus dezbaterii și adoptării în adunarea generală. Regulamentul trebuie comunicat tuturor locatarilor prin afișare pe avizier și prin distribuirea de copii proprietarilor în termen de o săptămână de la adoptare.
Dacă regulile stabilite nu sunt respectate, locatarii afectați pot face o sesizare către președintele sau comitetul executiv al asociației. Conform legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de toate persoanele care locuiesc sau se află în trecere prin acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriași.
Aceste norme includ și persoanele care sunt găzduite temporar, precum și cele care se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.