Români arestați în America pentru fraudă cu carduri. L-au uimit chiar și pe procurorul general al SUA: „Amploarea este uluitoare”

Publicat: 11 iul. 2024, 12:48, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Români arestați în America pentru fraudă cu carduri. L-au uimit chiar și pe procurorul general al SUA:

O rețea formată din șase persoane, dintre care patru români, a fost prinsă după ce fraudat mai multe carduri. Aceștia sunt acuzați de autoritățile americane că au instalat dispozitive de skimming pe bancomate și terminale de plată în cel puțin șase state.

Românui prinși când retrăgeau bani de pe carduri

Mai mulți cetățeni străini, printre care patru români, au fost aduși în fața instanței federale din Statele Unite, acuzați de implicare într-o amplă conspirație de skimming. Mai exact, aceștia au instalat mai multe dispozitive pe bancomate și terminale de plată în cel puțin șase state, inclusiv Rhode Island și Massachusetts.

Grupul de suspecți folosea dispozitivele de skimming pentru a colecta informații de pe carduri de credit, debit și beneficii sociale, pe care ulterior le foloseau pentru a crea carduri contrafăcute. Cu ajutorul acestor carduri false, reușeau să retragă bani fraudulos din conturile bancare ale victimelor și să facă diverse achiziții.

Conform documentelor de acuzare, membrii conspirației au instalat dispozitivele de skimming pe bancomatele băncilor din Bristol și Westerly, Rhode Island, precum și pe terminalele de plată din magazinele situate în Johnston, Warwick și Coventry, Rhode Island.

De asemenea, au fost identificate locații similare în Avon, Raynham, Seekonk și Walpole, Massachusetts. În total, suspecții ar fi retras peste 300.000 de dolari din conturile victimelor și ar fi efectuat numeroase achiziții.

Procurorul Statelor Unite, Zachary A. Cunha, a precizat că este foarte susprinsă de amploarea acestei acțiuni și de sumele mari care au fost sustrase de pe carduri.

„Amploarea și natura complexă a acestei fraude este uluitoare”, precizează oficialul.

Armando Ion Codreanu, Isabela Ignat Codreanu, Mila Ciuciu, Robby Vicson Codreanu și Nicolas Longin Codreanu au fost suspecții prinși de autorități. Cu toții sunt români sau cu dublă cetățenie și, pe numele lor, au apărut acuzații de conspirație pentru fraudă cu dispozitive de acces, conspirație pentru fraudă bancară și furt calificat de identitate. Ionut Zamfir, un alt cetățean român, este căutat și acuzat de aceleași infracțiuni.

Specialiștii au început să investigheze acest caz încă din luna octombrie a anului trecut, când un dispozitiv de skimming a fost descoperit pe un bancomat din Bristol, Rhode Island. Suspecții au fost prinși după imaginile surprinse de camerele de luat vederi, unde acțiunile lor erau evidente.

Astfel de dispozitive ar fi fost folosite în 22 de locații din state diferite, inclusiv Rhode Island, Massachusetts, Virginia, Maryland, New Jersey și New York.

În prezent, acest caz este analizat de procurorul adjunct al Statelor Unite, Ronald R. Gendron, și este investigat de Homeland Security Investigations și Departamentul de Poliție din Bristol, cu ajutorul mai multor agenții locale și federale.