Un român și-a ascuns banii în sobă, iar aceștia s-au topit. Ce decizie a luat BNR când acesta a cerut ajutorul

Publicat: 12 iul. 2024, 07:11, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Un român și-a ascuns banii în sobă, iar aceștia s-au topit. Ce decizie a luat BNR când acesta a cerut ajutorul
Un român și-a ascuns banii în sobă, iar aceștia s-au topit. Ce decizie a luat BNR când acesta a cerut ajutorul

Un român și-a văzut cum toate economiile lui sunt distruse. Acesta și-a ascuns banii în sobă, în speranța că vor fi în siguranță, dar aceștia s-au topit din cauza temperaturilor mult prea ridicate. Din disperare, a cerut ajutorul Băncii Naționale a României, în speranța că va recupera agoniseala.

Și-a ascuns banii în foc. BNR a venit în ajutor

Recent, Banca Națională a României (BNR) a publicat imagini surprinzătoare cu teancuri de bancnote de 100 și 200 de lei grav deteriorate. Aceste bancnote fuseseră păstrate într-o sobă de către un cetățean român, care a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută când și-a verificat agoniseala.

Într-o zi, românul a decis să scoată economiile din sobă, dar a constatat cu stupoare că bancnotele erau grav deteriorate. Sobele nu sunt tocmai locurile ideale pentru depozitarea banilor, mai ales în mijlocul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate. Drept dovadă, banii s-au topit.

 „Și leii sunt afectați de temperaturile ridicate. Bancnotele din imagine au fost păstrate, cu scopul economisirii, în sobă! Posesorii le-au adus la sediul uneia dintre sucursalele BNR pentru a fi schimbate.”, este mesajul BNR de pe rețelele de socializare.

Disperat și deja îngrijorat că va pierde tot, a luat banii și s-a îndreptat spre sediul central al BNR. Acolo, le-a explicat angajaților situația dificilă în care se afla, sperând că va putea recupera măcar o parte din bancnote. Din fericire pentru el, angajații BNR au fost foarte prompți și l-au ajutat, conform legii.

Mai exact, o bancnotă poate fi înlocuită dacă prezintă elementele de identificare intacte (seria și numărul) și dacă nu lipsește mai mult de 40% din suprafața acesteia. În cazul de față, majoritatea bancnotelor deteriorate îndeplineau aceste condiții. Deși topite în mare parte, ele aveau seriile și numerele vizibile și integritatea lor nu era compromisă în proporție mai mare de 40%.

Mulți au apreciat gestul ca fiind unul de omenie, chiar dacă, în esență, banca nu a făcut decât să respecte legea.