Mită la Spitalul Clinic CF Nr. 2 București! Directorul Bucur Șerban este cercetat penal

Publicat: 12 iul. 2024, 15:16, de Cristian Matache, în Justitie , ? cititori
Mită la Spitalul Clinic CF Nr. 2 București! Directorul Bucur Șerban este cercetat penal

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, au demarat acțiunea penală împotriva lui Bucur Șerban, manager al Spitalului Clinic CF Nr.2 București, pentru luare de mită și favorizarea unor persoane.

În perioada septembrie 2022 – martie 2024, Bucur Șerban ar fi pretins și primit sume de bani de la oameni de afaceri cu contracte la spital, reprezentând un procent din valoarea facturilor plătite. Banii ar fi fost primiți în schimbul asigurării bunei derulări a contractelor.

De asemenea, ar fi încheiat contracte avantajoase pentru el cu alte societăți controlate de el. Sub control judiciar, i s-au impus restricții precum interdicția de a părăsi țara sau de a comunica cu anumite persoane.

În caz de încălcare a acestor obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arest la domiciliu sau arest preventiv. Procurorii au subliniat că punerea în mișcare a acțiunii penale nu înfrânge prezumția de nevinovăție.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 11 iulie 2024, față de BUCUR ȘERBAN, manager al Spitalului Clinic CF Nr.2 București, pentru săvârșirea a șase infracțiuni de luare de mită, din care cinci în formă continuată, și a unei infracțiuni de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2022 – martie 2024, inculpatul Bucur Șerban, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri aflați în relație contractuală cu Spitalul CF Nr.2, sume de bani, reprezentând un procent variabil cuprins între 5% și 10% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi plătite furnizorului/prestatorului de servicii de către unitatea medicală.

Foloasele necuvenite ar fi fost pretinse și primite de manager pentru a asigura derularea în bune condiții a contractelor încheiate de oamenii de afaceri cu unitatea medicală pe care o conducea.
<
În mod concret, după ce unitatea medicală efectua plățile facturilor emise de societățile comerciale, inculpatul Bucur Șerban, i-ar fi contactat pe oamenii de afaceri, de regulă prin apel pe WhatsApp, și i-ar fi atenționat că s-a făcut plata, aceștia înțelegând din acest mesaj că trebuiau să se prezinte la biroul acestuia și să-i remită procentul cuvenit.
Sumele de bani ar fi fost primite direct de inculpat, în biroul acestuia, iar, după plecarea oamenilor de afaceri, managerul Bucur Șerban ar fi verificat cu atenție plicurile primite și ar fi procedat la numărarea sumelor de bani, de regulă sub birou, distrugând, ulterior, plicurile.
Totodată, în perioada august 2019-aprilie 2021, inculpatul Bucur Șerban, în aceeași calitate, ar fi încheiat 25 de contracte de achiziții publice cu două societăți comerciale pe care le controla fapt ce ar fi avut ca urmare obținerea pentru sine a unor foloase patrimoniale în sumă de aproximativ 10.107.439,73 de lei, reprezentând contravaloarea produselor și serviciilor livrate către unitatea medicală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu să nu exercite funcția de manager, în exercitarea căreia inculpatul a săvârșit faptele.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.