Valul de căldură: Riscuri. Persoane vulnerabile. Sfaturi
Valul de căldură prelungit impune luarea unor măsuri prin care să ne putem proteja organismul de efecte care uneori pot fi fatale.
Un val de căldură este un fenomen meteorologic extrem, caracterizat printr-o perioadă prelungită de căldură intensă. Când temperaturile cresc, este esențial să înțelegem riscurile pentru sănătate asociate cu acest val de căldură, în special în rândul persoanelor vulnerabile: copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, bolnavii cronici și lucrătorii expuși în aer liber.
El apare atunci când temperaturile depășesc semnificativ normele sezoniere câteva zile consecutive. Aceste perioade de căldură extremă apar atât ziua, cât și noaptea și pot fi periculoase pentru sănătate dacă nu sunt luate măsurile de precauție corespunzătoare.
Valul de căldură nu este lipsit de riscuri și poate avea efecte devastatoare asupra organismului.
Deshidratare și oboseală
Deshidratarea și oboseala sunt cele mai frecvente consecințe ale valurilor de căldură. Când căldura este intensă, organismul transpiră mai mult pentru a-și regla temperatura, ceea ce poate duce la pierderea excesivă de apă și săruri minerale. Prin urmare, este esențial să rămâneți hidratat prin apă potabilă în mod regulat pe parcursul zilei.
Tulburări cardiovasculare
Problemele cardiovasculare sunt frecvente în perioadele caniculare. Temperaturile ridicate pot determina o creștere a ritmului cardiac și o modificare a diametrului vaselor de sânge. Acest lucru poate fi îngrijorător pentru persoanele care suferă deja de boli cardiovasculare, mai ales dacă prezintă în același timp o stare de deshidratare. Prin urmare, este imperativ să vă monitorizați îndeaproape sănătatea inimii în timpul valurilor de căldură.
Tulburări respiratorii
Tulburările respiratorii sunt un alt risc asociat cu canicula. Atunci când un val de căldură este însoțit de umiditate semnificativă sau dacă nu bate vântul și există o poluare semnificativă a aerului, acest lucru poate agrava problemele respiratorii existente, inclusiv astmul bronșic. Persoanele care suferă de boli respiratorii, de boli cronice trebuie să fie deosebit de vigilente în perioadele de caniculă.
Persoanele în vârstă
Dr. Simin Florescu subliniază riscul major de deshidratare în cazul persoanelor în vârstă.
Deschidratarea poate afecta funcțiile cognitive, provocând confuzie, amețeală, și reducerea capacității de concentrare și memorie. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să sufere de efectele valurilor de căldură din cauza capacității reduse de a-și regla temperatura corpului. Acest lucru se explică în special prin senzația redusă de sete, în ciuda deshidratării, și prin capacitatea redusă de a transpira. Prin urmare, ei trebuie să rămână hidratați și să evite să iasă afară orelor la mijlocul zilei.
„Pacienții vârstnici, care se confruntă cu hipertermie prin expunere la temperaturi extreme, se pot manifesta exact ca o encefalită la un moment dat, putând fi destul de ușor confundați cu așa ceva, pentru că au o febră foarte înaltă, tulburări de conștiență, dezorientare, cefalee, vărsături, deci acestea fiind forme extreme de până la șoc termic prin expunere la temperaturi crescute și în lipsa unei hidratări eficiente”, spune dr. Simin Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din București.
Medicul subliniază că mulți pacienți vârstnici au fost aduși la acest spital cu febră înaltă, dureri de cap, vărsături și unii dintre ei chiar în comă. Sunt cazuri, care apar din cauza unei temperaturi ambientale foarte înalte la pacienți ce nu mai pot să-și regleze temperatura corpului în mod eficient și care pot să ajungă chiar la deces, avertizează dr. Simin Florescu,
Recomandări:
- Hidratare corespunzătoare;
- Protejarea de căldură;
- Urmărirea simptomelor de insolație : dureri decap, gură uscată, amețeli, dezorientare, greață, crampe musculare. Soluția: sunați la 112;
- Evitați efortul fizic intens.