Gabriela Horga, Vicepreşedinte ASF: Listrea Hidroelectrica la BVB este un succes, ce trebuie continuat

Publicat: 12 iul. 2024, 20:00, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Gabriela Horga, Vicepreşedinte ASF: Listrea Hidroelectrica la BVB este un succes, ce trebuie continuat

Vicepreședinta Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Gabriela Horga consideră că succesul tranzacționării Hidroelectrica la Bursa de Valori București este ,,un argument pentru continuarea susţinerii listărilor unice”, pe piața de capital.

Aceasta a reamintit că între obiectivele ASF se numără și îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital sau pentru atragerea de capital, prin bursă.

,,Succesul listării Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti este un argument pentru continuarea susţinerii listărilor unice”, a scris pe Facebook Gabriela Horga, care a participat la BVB, la o festivitate, cu ocazia împlinirii unui an, de la debutul listării acțiunilor Hidroelectrica.

„Acum un an de zile, Hidroelectrica a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Listarea celui mai mare producător de energie electrică din România la BVB a fost un moment de referinţă, contribuind la creşterea încrederii în potenţialul pieţei de capital din România.

Listarea a reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria BVB, de 9,3 miliarde de lei, atrăgând investitori din toate colţurile lumii şi consolidând poziţia BVB. Prezenţa Hidroelectrica pe BVB a încurajat alte companii româneşti să ia în considerare listarea, sporind lichiditatea şi diversitatea pieţei de capital.

Succesul listării Hidroelectrica este unul dintre factorii care au contribuit la creşterea numărului de investitori la BVB, fiind vorba atât de de investitori de retail, cât şi de cei instituţionali.

Acest succes este un argument pentru continuarea susţinerii listărilor unice. Acestea sunt importante şi din perspectiva atragerii investitorilor în România şi arată faptul ca piaţa românească poate conduce la poveşti de succes în finanţare. Listarea pe piaţa românească aduce o expunere mai mare a companiilor româneşti şi din perspectiva imaginii publice”, a sublinat Horga.

Vicepreședinta ASF a spus, că în egală măsură, sunt importante pregătirea de listare pentru noile companii, trecerea companiilor de pe Aero pe Piaţa Reglementată. Listarea pe Piaţa reglementată reprezintă o validare a performanţelor şi a potenţialului unei companii şi o oportunitate de a-şi consolida poziţia pe piaţă şi de a-şi extinde orizonturile de afaceri.

De asemenea, succesul ofertei publice iniţiale a contribuit la creşterea încrederii investitorilor străini în stabilitatea şi potenţialul de creştere al economiei româneşti.

Piaţa de capital are nevoie de cât mai multe măsuri de dezvoltare şi de o intervenţie cât mai rapidă prin mai multe proiecte legislative. La nivelul Autorităţii de Supravegehere Financiară am accelerat eforturile pentru a pune în practică prevederile din Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital 2023-2026.

Hidroelectrica a debutat la Bursa de Valori Bucureşti în data de 12 iulie 2023, după cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, prin care Fondul Proprietatea a vândut 19,94 lasută din Hidro,