Prețul aurului s-a stabilizat pe piețele globale, în iunie 2024

Publicat: 13 iul. 2024, 13:26, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Prețul aurului s-a stabilizat pe piețele globale, în iunie 2024

Aurul a avut un preț relativ stabil, în iunie 2024, fără fluctuații mari, încheind luna cu scăderi nesemnificative, pe piețele din America de Nord și China, ceea ce a influențat evoluția globală a tranzacțiilor.

Atât prețul aurului LBMA AM în dolari, cât și SHAUPM în RMB au scăzut cu 0,7%.

În general, presiunea adusă de un dolar mai puternic și de scăderea așteptărilor inflaționiste au fost parțial compensate de efectele pozitive ale randamentelor mai scăzute ale trezoreriei americane și ale îmbunătățirii pieței aurului, așa cum arată analizele privind randamentele tranzacțiilor pe active în aur.

Stabilitatea prețului din primul semestru, a oferit investitori profituri notabile, în creștere cu 13% în USD și 14% în RMB (moneda chineză). Cererea angro de aur a rămas ridicată, în iunie, datele arătând că industria a retras 86 de tone de aur din SGE în iunie, o creștere de 5%, calculat luna, la lună, comparativ cu luna mai slabă precedentă, dar, calculat an, la an, s-a înregistrat o scădere de 31%, cea mai mare din 2020, până în prezent, arată Consiliul Mondial al Aurului (WGC), într-o analiză remisă redacției.

Consumul de bijuterii din aur a rămas slab în iunie, afectat de un record la prețuri locale, de slăbiciunea sezonieră a cererii, și de scăderea pronunțată a încrederii consumatorilor.

În același timp, piața arată că vânzările de lingouri și monede au încetinit, de asemenea, în cursul lunii iunie, pe măsură ce investitorii au așteaptat ca situația să se clarifice, cu privire la tendința prețului aurului, la nivel global.

Aceasta s-a reflectat și într-o primă mai scăzută a prețului aurului la bursele din Shanghai și Londra, în cursul lunii.

 

Retragerile de aur au rămas slabe în iunie

Retrageri de aur fizic, de la SGE (Shanghai Stock Exchange), în în prima jumătate a anului, au totalizat 822 tone, la egalitate cu cantitatea din 2023, dar cu 7% sub media pe zece ani.

Semestrul unu 2024 a fost caracterizat de două tendințe. Consumul de bijuterii din aur: cererea a fost excepțional de puternică în cea mai mare parte a trimestrului I, dar apoi a fost împiedicată de o creștere a prețurilor, de sezonalitate și sentimentul slab al consumatorilor. Cu toate acestea, cererea de investiții a rămas relativ puternică. Deși au încetinit la sfârșitul trimestrului II, când prețul aurului s-a stabilizat, vânzările de lingouri și monede au înregistrat o creștere puternică în cea mai mare parte a din primul semestru.

ETF-urile de aur (active tranzacționabile pe bursă) au continuat să înregistreze intrări în timp ce tranzacționarea cu contracte futures s-a răcit.

ETF-urile din aur din China au înregistrat intrări șapte luni la rând, atrăgând 3 miliarde RMB (429 milioane USD, 5,6 tone) în iunie. Slăbiciunea continuă a cursului de schimb și a pieței de acțiuni au menținut la creșterea cererii investitorilor de refugiu sigur, stimulând noi intrări de ETF de aur în iunie. După adăugarea din iunie, totalul AUM al ETF-urilor din aur din China a crescut la 51 miliarde RMB (7 miliarde USD), iar deținerile colective au crescut la 92 de tone, ambele stabilind noi recorduri.

China a înregistrat intrări non-stop în ETF-urile locale de aur până în prezent, captând 17 miliarde RMB (2,3 miliarde USD) între ianuarie și iunie, cel mai puternic semestru din toate timpurile.

Între timp, deținerile au crescut cu 31 de tone. Pe scurt, acțiunile volatile, o monedă locală slăbită, precum și performanța puternică a aurului au susținut cererea de ETF-uri pe aur în China. De asemenea, merită remarcat faptul că cererea de ETF de aur din China a depășit toate celelalte țări în primul semestru, arată analiștii WGC.

Pe de altă parte, volumele de tranzacționare cu contracte futures pe aur la Shanghai Futures Exchange (SHFE) au scăzut în continuare în iunie, ajungând în medie la 146 t pe zi, o scădere de 24%. Pe măsură ce prețul s-a echilibrat, interesul investitorilor strategici pentru aur a scăzut. Cu toate acestea, vârfurile din martie și aprilie au împins media S1 la 182t, cu 34% peste media din 2023 de 136t.

Nu a fost raportată nicio modificare în rezervele de aur din China în cursul lunii iunie.

PBoC nu a anunțat nicio modificare a rezervei de aur în iunie, lăsând deținerile sale totale la 2.264 de tone, neschimbate timp de două luni consecutive. Ponderea aurului în rezervele oficiale totale ale Chinei rămâne la 4,9% în iunie. Și în primul semestru din 2024, China a anunțat achiziții nete de aur de 29 t, o creștere cu 1,3% a deținerilor.

Importurile de aur au revenit ușor în mai. Pe baza celor mai recente date de la Serviciul Vamal al Chinei, China a importat 89 de tone de aur în luna mai, cu 12 tone mai mult, calculat lună, la lună, dar cu 35 tone mai puțin, calculat an, la an. În general, importurile nete au rămas oarecum stabile în ultimele luni, oscilând în jurul mediei de 86 de tone, pe 12 luni.

În primele cinci luni ale anului 2024, China a importat 490 de tone de aur, o scădere ușoară de 12 tone, calculat an-la-an.