Sebastian Burduja a convocat comitetul ministerial pentru sectorul energetic: Nu se pune problema unor întreruperi pe scară largă a furnizării de energie electrică
Sebastian Burduja a convocat comitetul ministerial pentru sectorul energetic. Ministrul Energiei a precizat că, având în vedere că vremea este foarte capricioasă și canicula face ravagii, este nevoie de gestionare eficientă a situației actuale.
Burduja, despre impactul caniculei asupra energiei
În contextul unei perioade extrem de călduroase, Sebastian Burduja a anunțat convocarea comitetului ministerial pentru sectorul energetic luni, la ora 11:00. Ordinea de zi include analiza situației actuale din sistemul energetic național, impactul condițiilor meteorologice și soluțiile necesare, precum și evoluția consumului și producției pe termen scurt și mediu.
La această întâlnire, denumită „comandament de vară,” vor participa reprezentanți ai Transelectrica – Dispeceratul Energetic Național (DEN), OPCOM, ANRE, Transgaz, principalii producători și distribuitori, și colegi din Ministerul Energiei. Concluziile vor fi comunicate ulterior.
Burduja a oferit asigurări privind siguranța sistemului energetic național, subliniind că experții de la DEN monitorizează cu atenție producția și consumul, iar echilibrul sistemului este o prioritate absolută. Deși pot apărea avarii locale, operatorii de distribuție sunt pregătiți să intervină, iar întreruperile pe scară largă nu sunt anticipate.
Referindu-se la investițiile din sectorul energetic, Burduja a menționat că, deși acestea au fost extrem de reduse în ultimii 34 de ani, în ultimul an s-au atras finanțări nerambursabile de 13,6 miliarde euro pentru producție, transport și distribuție. Efectele acestor investiții se vor vedea în timp prin creșterea producției de energie electrică și gaze naturale, precum și modernizarea rețelelor.
El a subliniat importanța stocării în sectorul energetic, menționând că a relansat apelul din PNRR pentru stocare în baterii, în valoare de 80 de milioane de euro, și pregătește un nou apel de 200 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare. Burduja a reluat proiectul Tarnița-Lăpuștești și a exprimat susținerea pentru orice hidrocentrală cu acumulare prin pompaj.
În privința producției de energie, Burduja a afirmat că se menține un dialog constant și constructiv cu producătorii pentru a găsi soluții de creștere a producției în această perioadă, incluzând hidrocentralele, grupurile pe gaz și termocentralele pe cărbune. El a promis că vor continua eforturile pentru a asigura românilor energie sigură, accesibilă și verde, în această ordine.
În ceea ce privește prețurile, Burduja a informat că prețul mediu înregistrat pe PZU în 2024 este de 421 lei/MWh, sub nivelul înregistrat în perioada ianuarie-iulie 2023 de 531 lei/MWh și mult sub nivelul din aceeași perioadă a anului 2022, care a fost de 1.150 lei/MWh.
„Având în vedere perioada deosebit de călduroasă prin care trecem, am convocat pentru luni, ora 11:00, comitetul ministerial pentru sectorul energetic, cu următoarea ordine de zi:
1. Analiza situației actuale din sistemul energetic național;
2. Impactul condițiilor meteorologice și soluțiile necesare;
3. Evoluția consumului și producției pe termen scurt și mediu.
La acest “comandament de vară” vor participa: Transelectrica – Dispeceratul Energetic Național (DEN), OPCOM, ANRE, Transgaz, principalii producători și distribuitori, colegii din Ministerul Energiei. Vom reveni cu concluziile.
PS Toată lumea se pricepe la fotbal, la politică și…la energie. Din fericire, România are experți care chiar se pricep la acest domeniu (sunt norocos să îi am pe o parte dintre ei în Consiliul Onorific și în Ministerul Energiei) și aceștia țin lucrurile în echilibru — la propriu și la figurat. Pe toți cei care au întrebări și doresc răspunsuri avizate îi rog să ne scrie la [email protected]. Totul va fi bine”, transmite Burduja.