Inovație: baloane cu gaz, care vor ridica turiştii la 30 de kilometri deasupra Pământului

Publicat: 14 iul. 2024, 14:39, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Inovație: baloane cu gaz, care vor ridica turiştii la 30 de kilometri deasupra Pământului
Inovație: baloane cu gaz, care vor ridica turiştii la 30 de kilometri deasupra Pământului

Trei startupuri inovatoare – Zephalto din Franța, Space Perspective din Florida și World View din Arizona – își propun să ofere turiștilor experiența unică de a călători în stratosferă folosind capsule presurizate ridicate de baloane mari, pline cu gaz, conform unui reportaj CNBC.

Baloane pe gaz pentru turiști

Ryan Hartman, CEO al World View, a explicat că fiecare capsulă este proiectată pentru a transporta opt clienți și doi membri ai echipajului în stratosferă.

„Capsula în sine este concepută pentru a transporta opt clienți și doi membri ai echipajului în stratosferă,” a declarat Hartman. „Va fi un bar central unde oamenii se pot aduna și, bineînțeles, va exista o baie la bordul capsulei.”

Plimbările cu balonul vor dura aproximativ șase ore, dar nu vor duce pasagerii până în spațiul cosmic propriu-zis. Majoritatea zborurilor vor atinge altitudini de 24 până la 30 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, explorând stratosfera. Deși guvernul SUA consideră că începutul spațiului se află la aproximativ 80 de kilometri altitudine, Jane Poynter, fondator și co-CEO al Space Perspective, are o perspectivă diferită.

„Nu există o definiție universală a spațiului. Suntem reglementați ca o navă spațială. Dacă trecem peste 30 de kilometri, suntem o navă spațială. În afara capsulei, este în esență un vid. Suntem deasupra a 99% din atmosfera Pământului, motiv pentru care cerul este atât de negru,” a explicat Poynter.

Spre deosebire de turismul spațial propulsat de rachete, experiența fizică a unei călătorii cu balonul stratosferic este mai comparabilă cu un zbor cu avionul. Pasagerii nu vor experimenta imponderabilitate, ceea ce face această aventură accesibilă unui public mai larg.

„Nu avem nevoie de cerințe fizice pentru a urca pe balon. Dacă te poți urca într-un avion standard, poți urca în balon,” a subliniat Vincent Farret d’Astiès, fondatorul și pilotul șef al Zephalto.

Toate cele trei companii au raportat un interes crescut din partea consumatorilor. World View a vândut deja 1.250 de bilete, Space Perspective a vândut 1.800, iar Zephalto, deși nu a dezvăluit numărul exact de bilete vândute, a afirmat că zborurile sale inițiale au fost complet rezervate.

Prețurile biletelor variază semnificativ: de la 50.000 USD per loc cu World View, la 125.000 USD cu Space Perspective, și până la aproximativ 184.000 USD cu Zephalto. Toate aceste prețuri sunt valabile sub condiția ca serviciile comerciale să înceapă conform planificării.

Până în prezent, doar Zephalto a efectuat teste cu echipaj uman, deși nu la altitudinea țintă de 24 de kilometri. Aceste teste sunt esențiale pentru a asigura siguranța și succesul viitoarelor misiuni turistice în stratosferă.