Ministrul Apărării s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la București
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut astăzi, 16 iulie, o reuniune de lucru cu ambasadorul Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec.
Agenda celor doi oficiali a cuprins elementele de interes rezultate în urma Summitului NATO de la Washington, precum și situația actuală de securitate.
În cadrul întrevederii a fost reiterată importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea întregului spațiu euro-atlantic și a necesității continuării unei abordări unitare și coerente în gestionarea situațiilor de securitate, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice, a arătat ministrul Apărării.
„România a promovat constant necesitatea protejării regiunii Mării Negre, îndeosebi în actualul context de securitate. Din această perspectivă, România acționează pentru creșterea relevanței regiunii în cadrul NATO, prin consolidarea prezenței aliate în Marea Neagră și prin creșterea mobilității”, a subliniat oficialul român.
Ministrul Apărării Naționale a prezentat evaluările părții române privind evoluțiile de securitate în plan regional, prin prisma dezvoltărilor și implicațiilor războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. A fost evidențiată implicarea României pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei și a fost subliniată hotărârea țării noastre pentru pentru continuarea acestuia.
,,În cadrul Summitului NATO de la Washington, am avut oportunitatea de a reitera angajamentul nostru ferm pentru sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei. Prin implicarea noastră ne dorim să contribuim la întărirea capacității de apărare a Ucrainei și să arătăm solidaritatea noastră față de poporul ucrainean. Este esențial ca toți aliații să își unească forțele pentru a susține pacea și stabilitatea în regiune, iar decizia aliaților la Summit este un semnal puternic în acest sens”, a declarat ministrul Apărării Naționale.
Ministrul Tîlvăr a evidențiat importanța cooperării transatlantice. „Parteneriatul nostru strategic, proiectele comune și perspectivele de dezvoltare arată angajamentul comun față de securitatea euroatlantică”, a mai subliniat ministrul.
De asemenea, a fost reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea relației în plan bilateral, în contextul în care parteneriatul solid cu Statele Unite reprezintă unul dintre elementele principale ale posturii de descurajare și apărare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.