Prețul energiei electrice pe piața bursieră spot a crescut puternic, din cauza caniculei
Potrivit datelor publicate de operatorul bursier OPCOM, media energiei pentru ziua de miercuri, 17 iulie, pe piața spot este de 1.175 lei pe MWh, cu un vârf de 4.300 de lei pe MWh între orele 20:00 și 21:00, cand consumul crește foarte mult.
Prețul de 4.300 lei pe MWH este cel mai mare din istorie.
,,Faptul ca avem mai multe capacități de producție de energie regenerabilă este un lucru bun, per total. Altfel, am fi plătit foarte probabil și mai mult, pentru ca energia electrică ar fi costat și mai mult în timpul zilei”, a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja..
Comparativ cu restul țărilor din Europa, în România, începând de sămbăta trecută, prețurile au fost cele mai mari, pe piața spot.
În 17 iulie, spre exemplu, cele mai ieftine țări la prețul pe MWH erau Finlanda, unde energia are o medie de 10 euro pe MWh, urmată de Suedia, cu 17 euro, și Norvegia, cu 24 de euro.
În România, energia costă 236 de euro pe MWh. Alte țări cu energie scumpă sunt Ungaria – 230 de euro, și Bulgaria – 227 de euro.
„Referitor la prețurile de pe PZU (piața spot), această piață a mai înregistrat perioade de creșteri semnificative ale prețurilor, influențate de mai mulți factori, cum ar fi condițiile meteorologice, cererea de energie, disponibilitatea resurselor de producție și factori economici externi”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
El a dat câteva exemple de creșteri de preț pe PZU din trecut, din cauza diverșilor factori, în special conditii de ger și producție scăzută la hidro.
Finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie din 2017, când energia se tranzacționa cu 700 lei/MWh în orele de vârf (preț foarte mare în acea perioadă), comparativ cu prețurile normale de 200-250 lei/MWh, sau jumătatea lunii decembrie 2020 (17 decembrie, peste 700 lei/MWh).
În România consumul era la un nivel record, de peste 9.900 MW, iar în aceste zile cu temperaturi de peste 40 de grade, vârful de consum a fost de 8.600 MW.
„Niciodată, în perioada recentă, nu a fost o perioadă de condiție meteorologică extremă (fie ger, fie caniculă) care să se întindă pe mai mult de 7-10 zile”, a precizat Burduja.
El a mai spus că prețurile mari sunt doar pentru 2-3 intervale din zi, cele care determină creșterea prețului mediu zilnic.
„Furnizorii de energie nu își achiziționează toată energia electrică aferentă portofoliului de consum de pe PZU, astfel impactul în prețul mediu de achiziție al unui furnizor nu este puternic influențat de câteva ore de tranzacționare la prețuri mai mari decât media normală.