ECDC: Atenție la infecțiile cu transmitere sexuală!
În cel mai recent raport (martie 2024), Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) avertizează asupra creșterii cazurilor de gonoree, sifilis și chlamydia, solicitând mai multă prudență din partea europenilor.
Anchetele efectuate și în România, și în Franța indică un comportament riscant în privința infecțiilor cu transmitere sexuală, ceea ce explică creșterea cazurilor de gonoree, sifilis și chlamydia, semnalată de ECDC.
În acest sens, un sondaj realizat în Franța indică faptul că persistă un comportament riscant în privința infecțiilor cu transmitere sexuală : peste jumătate (53%) dintre personele chestionate au declarat că nu s-au protejat în timpul actului sexual recent cu un nou partener. Și aceste persoane au refuzat prezervativul din diferite motive: 45% au încredere în partener; 30% consideră că prezervativele creează disconfort; 28% au neglijat să ia prezervativul la ei.
90% dintre tineri nu știu și nu se protejează
Un studiu (MedLife), realizat în țara noastră pe un eşantion de 800 de tineri cu vârste între 16 şi 35 de ani, arată că 90% dintre tineri nu au suficiente cunoştinţe pentru a identifica şi a se proteja de infecţiile şi bolile cu transmitere sexuală. Datele studiului confirmă printre altele că:
- 52% din tinerii români între 16 şi 18 ani fac sex neprotejat;
- 20% menționează doar trei afecțiuni de acest tip (HIV/SIDA, sifilis și infecția cu HPV);
- 31% nu au informații legate de infecția HPV;
- 15% nu au reușit să indice niciun simptom legat de bolile cu transmitere sexuală;
- 22% consideră că, dacă partenerul nu are niciun simptom, el nu are o astfel de boală;
- doar 37% s-au testat cel puțin o dată pentru boli cu transmitere sexuală de la debutul vieții sexuale;
- 18% dintre participanţii la studiu nu au vorbit cu nimeni niciodată despre bolile cu transmitere sexuală,
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății:
- În fiecare zi, peste un milion de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani contractează o infecție cu transmitere sexuală (ITS) vindecabilă, dintre care majoritatea nu provoacă simptome.
- Aproximativ 374 de milioane de persoane din această grupă de vârstă au contractat una dintre aceste patru ITS în 2020: chlamidioză, gonoree, sifilis și tricomoniază, pentru care sunt disponibile tratamente ce permit vindecarea acestora.
Prevenția
Atunci când sunt utilizate corect și consecvent, prezervativele reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva ITS, inclusiv a infecției cu HIV. Cu toate acestea, în ciuda eficacității lor, ele nu protejează împotriva ITS care provoacă ulcere în alte zone decât organele genitale (cum ar fi sifilisul și herpesul genital).
Trebuie știut că există vaccinuri sigure și extrem de eficiente pentru a preveni hepatita B și infecția cu papilomavirus uman, care au condus la progrese profilactice importante împotriva acestor două ITS virale.
Dacă totuși v-ați s-a asumat un risc sau prezervativul s-a rupt, se recomandă insistent să vă faceți testarea cât mai repede posibil. Tratamentul precoce face posibilă întreruperea lanțului de transmitere, dar și evitarea efectelor secundare potențial ireversibile.