Un director de la Finanțe, care ia bani de la SRI și de la baronul Teodorescu, a dat ministerul în judecată. Câștigă mai mult decât Iohannis
Gabriel Ciupitu, director adjunct al Direcției Generale Management al Domeniilor Reglementate Specific din cadrul Ministerului Finanțelor, a avut anul trecut venituri din patru surse, toate de la instituții publice.
Gabriel Ciupitu are un salariu anual de 120.132 de lei la Ministerul Finanțelor, adică 10.000 de lei pe lună, însă mai câștigă indemnizații în calitate de administrator la trei societăți deținute de stat: Rasirom, Aeroportul Tulcea și Zona Liberă Sulina. În total, venitul pe 2023 s-a ridicat la 221.219 lei, mai mult decât președintele Klaus Iohannis, care a încasat anul trecut 186.749 de lei.
După cum se observă din documentul de mai sus, Ciupitu a încasat un venit consistent de la Regia Serviciului Român de Informații, Rasirom, unde este administrator din 2017, iar mandatul său se încheie în iulie 2025 – 75.598 lei. De la Aeroportul Tulcea, aflat în subordinea Consiliului Județean Tulcea, unde baron este Horia Teodorescu, a primit 15.532 lei, iar de la Zona Liberă Sulina, regie subordonată aceluiași CJ Tulcea, a primit 9.966 lei. Soția sa, Mihaela Adriana, lucrează de asemenea la Ministerul Finanțelor.
Regia Autonomă “Rasirom” are ca obiect principal de activitate proiectarea, producţia şi instalarea sistemelor de supraveghere, pază şi alarmare, de protecţie fizică şi electronică a obiectivelor aparţinând instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale şi altor beneficiari, a reţelelor de comunicaţii voce-date şi a sistemelor de dispecerizare şi monitorizare a informaţiilor, realizarea de produse software, prelucrarea informatizată a datelor, lucrări de construcţiimontaj şi instalaţii, expertizare şi consultanţă.
Rasirom, în vizorul Concurenței
Recent, Rasirom, regia unde Gabriel Ciupitu de la Finanțe este administrator, și alte 11 companii au intrat în vizorul Consiliului Concurenței. Instituția investighează un posibil comportament anticoncurenţial al acestora în contextul participării în calitate de ofertanţi la procedurile de achiziţie publică având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.
Companiile investigate îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de lucrări de construcţii, piaţa serviciilor de instalaţii, piaţa serviciilor de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România: PORR Contruct S.R.L., Regia Autonomă Rasirom, M&D Cons Investiţii S.R.L., Tema Energy S.R.L., Metroul S.A., S&T Romania S.R.L., Ness Proiect Europe S.R.L., Dataware Consulting S.R.L., General Me.el Electic S.R.L., Structural Engineering and Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. și Rovis Lider S.R.L..
Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial al companiilor menţionate, ce vizează fixarea directă sau indirectă a preţurilor de vânzare ori de cumpărare (sau orice alte condiţii de tranzacţionare) şi/sau împărţirea pieţei serviciilor de lucrări de construcţii, pieţei serviciilor de instalaţii, pieţei serviciilor de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România, cu scopul de împiedica, restrânge ori denatura concurenţa.
De asemenea, Autoritatea de Concurență a primit o sesizare din piață, de la unul dintre ofertanți, privind posibile practici anticoncurențiale ale companiilor participante la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne.
Dezastru în parohia baronului Teodorescu. Ciupitu e doar administrator…
Consiliul Județean Tulcea, unde șef autoritar este baronul Horia Teodorescu administrează cel mai penibil aeroport „internațional” din România: în primul trimestru din acest an au trecut doar doi pasageri.
În schimb, la Zona Liberă Sulina este un adevărat dezastru financiar: anii 2021, 2022 și 2023 s-au încheiat pe pierdere, iar în 2023 din veniturile prognozate de 122 de milioane de lei s-au realizat doar 14 milioane de lei, adică 11,75%.
Zonele libere sunt definite ca zone închise de pe teritoriul vamal al Uniunii Europene în care mărfurile din afara Uniunii pot fi introduse fără taxe de import, alte taxe și măsuri de politică comercială.
Gabriel Ciupitu e un simplu administrator la aceste două entități aflate în subordinea baronului Teodorescu.
Ciupitu și-a dat angajatorul în judecată
Între Gabriel Ciupitu, funcționar public, și angajatorul său, Ministerul Finanțelor, există un conflict de natură juridică, potrivit informațiilor de pe Portal Just. În 2023 a fost înregistrat dosarul 35948/2/2023 în care apar mai mulți reclamanți, printre care și directorul adjunct Gabriel Ciupitu, și un singur pârât: Ministerul Finanțelor, obiectul fiind litigiu privind funcționarii publici. Pe lista reclamanților o găsim și pe Mihaela Adriana Ciupitu, soția lui Gabriel Ciupitu.
În prima ședința, care a avut loc în data de 12 iunie 2024, Tribunalul București a amânat judecarea cauzei la date de 6 noiembrie 2024, invocând îndeplinirea unor obligații.
Mai jos vă prezentăm CV-ul lui Ciupitu:
CV-CIUPITU-GABRIEL