Planta numărul unu pentru sănătatea creierului

Publicat: 17 iul. 2024, 22:16, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Planta numărul unu pentru sănătatea creierului
creier salvie antioxidanți

Dr. Maya Shetreat, neurolog și fitoterapeut din Statele Unite, recomandă în mod special o plantă pentru sănătatea creierului.

Este vorba despre salvie, cu denumirea științifică Salvia officinalis, care semnifică rolul acestei plante de  ”a salva”, a tămădui. Salvia mai este cunoscută și ca ”Planta celor o mie de virtuți” sau ”Palma Maicii Domnului”.

Mai multe studii științifice evidențiază beneficiile salviei pentru menținerea abilităților cognitive. Salvia, care face parte  din categoria plantelor aromatice, conține acid rosmarinic și acid carnosic, două molecule cu proprietăți neuroprotectoare.

Astfel, potrivit neurologului Shetreat, citat de Top sante, acidul rosmarinic este un antioxidant puternic, capabil să protejeze celulele creierului de efectele stresului oxidativ, despre care știm că este implicat în declinul cognitiv și bolile neurodegenerative. Inclusiv, acidul arnosic este un antioxidant valoros.

Sunt indicate suplimente pe bază de salvie sau chiar infuzia din această plantă. Dar ca în cazul tuturor suplimentelor alimentare pentru a beneficia de ele, se recomandă ca, înainte de a le folosi, să fie consultat medicul de familie. Pentru ceaiuri se folosește planta uscată.

De fapt,neurologul Shetreat, mai adaugă o proprietate la multele oferite de această plantă.Deoarece salvia conține camfor, taninuri, flavonoide și rășini. Este bogată în vitaminele A, B6, C, E și K. De asemenea, conține minerale ca: magneziu, fier, cupru, calciu, mangan sau zinc.

Astfel, salvia este recunoscută pentru:

  • rolul antiinflamtor , antioxidant și cicactrizant
  • întărirea sistemului imunitar
  • stimularea activității creierului
  • reducerea spasmelor gastrointestinale
  • combaterea balonării
  • reducerea transpirației excesive
  • previne apariția varicelor
  • efectul calmant;
  • afecțiuni la nivel bucal (abcese, boli ale ginigiilor);
  • scăderea colesterolului.

Contraindicații

Trebuie reținut că salvia nu este indicată persoanelor care au reacții alergice la substanțele pe care le conține această plantă. Se recomandă precauție în cazul persoanelor care suferă de epilepsie sau hipertensiune arterială, femeilor însărcinate sau care alăptează.

Persoanele care nu agreează gustul salviei o pot înlocui cu rozmarin, care conține inclusiv cei doi antioxidanți protectori ai creierului: acidul rosmarinic și acidul carnosic.

Ușor de cultivat în ghiveci (pe  balcon ) sau în grădină, la umbra unui copac, salvia poate fi folosită în numeroase moduri inclusiv în  bucătărie: uscată în salate, pe carne la grătar, pe legume la abur, pe frigărui de grătar.