Locul unde turiştii se pot scufunda pentru a admira capodoperele lui Nicolae Grigorescu
O nouă atracție din Constanța funcționează ca un adevărat magnet pentru turiști. Aceștia pot vedea zece capodopere ale pictorului Nicolae Grigorescu, care au fost expuse pe fundul mării, printre peşti şi alge. Turiştii care vor să vadă tablourile dintre valuri au nevoie de curaj, entuziasm şi… un instructor de scuba diving.
Cei care nu sunt tentați să se scufunde pot admira 40 de tablouri semnate de Nicolae Grigorescu în timpul unei plimbări pe faleza Cazinoului din Constanţa. Alte 10 tablouri sunt expuse pe fundul mării.
„La adâncime este o altă lume. Simţi că renaşti, e linişte, e o provocare, te orientezi, mai ales când e vizibilitate mică în Marea Neagră, dar cu toate astea vezi viaţa marină, vezi urme ale istoriei”, spune un scafandru pentru Observator.
„E un proiect foarte interesant şi foarte frumos. Îţi mai dă încă ceva de căutat şi de găsit aici, la mal”, adaugă altul.
Cât costă această experiență?
Pentru a ajunge la operele de artă trebuie să faci scufundări la 3,5 metri adâncime. Un instructor de scuba diving este ghidul perfect prin muzeul original.
„Am fotografiat tablourile din muzeul de artă ale lui Nicolae Grigorescu, după ce le-am fotografiat, le-am printat pe un material special, cu o ramă specială şi le-am scufundat. Ne-am dorit foarte mult să promovăm acest muzeu de artă din Constanţa”, a declarat Valentin Ştefan Ştefăniţă, reprezentantul festivalului.
„Ne e neapărat nevoie să fii un bun înotător, trebuie să ştii să înoţi mai ales pentru cei care vor să vină la cursuri. Cei care vor să experimenteze pentru prima oară o scufundare nu este necesar acest lucru, pentru că echipamentul îi oferă siguranţă şi nu se poate întâmpla nimic”, explică Cosmin Brânzaru, instructor centrul de scufundări.
Pentru această experiență de neuitat, turiștii trebuie să scoată din buzunar suma de 250 de lei. Tablourile pot fi admirate până la sfârşitul sezonului estival.
„Avem această resursă, Marea Neagră, avem aceşti parteneri care ne ajută pe partea de scufundări şi atunci am mixat acest sport. I-am dat o altă dimensine, o dimensiune culturală şi practic îmbinăm fix utilul şi plăcutul”, adaugă Nicoleta Apostol, reprezentantul festivalului.
Povestea impresionată a celebrului pictor
Nicolae Grigorescu (1838-1907) a fost unul dintre cei mai importanți pictori români, considerat un fondator al picturii moderne românești. El a avut un rol semnificativ în dezvoltarea artei românești, fiind cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul picturii de peisaj, portret și pictură istorică.
Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838 în satul Pitaru, județul Dâmbovița. A rămas orfan de tată la o vârstă fragedă și, împreună cu familia sa, s-a mutat la București. Aici a început să lucreze ca ucenic în atelierul pictorului Anton Chladek, unde a învățat bazele picturii. La vârsta de 18 ani, a plecat la Paris pentru a studia la prestigioasa École des Beaux-Arts, unde a fost influențat de mișcarea Barbizon, un grup de pictori care au revoluționat pictura de peisaj.