Zeci de ucraineni forțează, zilnic, granițele. Peste 23.000 au trecut ilegal în Moldova, 11.000 au trecut în România
A luat amploare exodul peste graniță al bărbaților ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani, care ar trebui să se înroleze în armată pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși, dar preferă să se refugieze în altă țară.
În primăvara lui 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, foarte mulți bărbați ucrainieni s-au înrolat în armată pentru a-și apăra țara și efectivele armatei ucrainene au crescut de la 200.000 la peste 700.000 de militari. În timp, patriotismul multor ucraineni s-a estompat și foarte mulți bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani, apți pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși, fac tot ce este posibil pentru a părăsi Ucraina ca să nu fie mobilizați în armată.
Zilnic, zeci de bărbați ucraineni sunt reținuți, de autoritățile de frontieră din Ucraina, Republica Moldova și România, în încercările lor de a trece ilegal granițele.
Situația a fost confirmată recent de ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klîmenko, care a declarat pentru Europa Liberă că „polițiștii de frontieră ucraineni rețin, în fiecare zi, zeci de bărbați care încearcă să fugă din Ucraina, în direcția țărilor Uniunii Europene”.
Peste 23.000 de ucrainieni au trecut ilegal granița în Republica Moldova
Au fost foarte multe cazuri și la granița de nord a României, unde ucrainenii încearcă să treacă frontiera de stat în zona montană, dar fenomenul are o amploare dublă la granița de la Nistru, între Ucraina și Republica Moldova, unde zilnic sunt reținuți zeci de ucraineni, fie de autoritățile de frontieră din Ucraina, fie de polițiștii de frontieră din Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, în numai 72 de ore, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Sud au înregistrat 10 incidente în care au reținut 17 persoane pentru trecerea ilegală a frontierei.
„Opt ditre aceste cazuri au fost consemnate de angajații Sectorului Poliției de Frontieră Copceac. Vizați în cercetări sunt 13 cetățeni ucraineni. Aceștia au fost surprinși în timp ce traversau clandestin granița moldo-ucraineană. Toți 13 cetățeni au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova”, se spune în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
Potrivit datelor Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Migrație din Republica Moldova, de pe 24 februarie 2022 până pe 31 mai 2024 au trecut ilegal, ocolind punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina, un număr de 23.500 de bărbați ucraineni.
Unii dintre ucrainenii reținuți după trecerea ilegală a frontierei de la Nistru au declarat că au fost ajutați de călăuze din Moldova în schimbul sumei de 4.000 de dolari de persoană.
Ucrainenii care reușesc să treacă granița ilegal în Republica Moldova nu sunt returnați, ei putând să solicite Poliției de Frontieră sau Inspectoratului General pentru Migrație din Republica Moldova acordarea unei forme de protecție: statut de refugiat, protecție umanitară, protecție temporară sau azil politic. De la începutul războiului, au trecut ilegal frontiera de nord României peste 11.000 de ucrainieni
Potrivit chestorului de poliţie Florin Coman, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, numărul cetăţenilor ucraineni care au trecut ilegal frontiera de nord a României din cauza războiului din Ucraina este de aproximativ 11.000.
„De la începutul conflictului în Ucraina, mai exact din data de 24 februarie 2022 şi până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistaţi pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Suceava 10.850 de cetăţeni ucraineni, cu vârste între 18 şi 60 de ani, care au declarat poliţiştilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului”, a declarat chestorul Florin Coman.
Potrivit acestuia, în perioada ianuarie – aprilie 2024 au fost înregistrate 1.218 cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de stat din Ucraina în România, în care au fost implicaţi 2.373 cetăţeni ucraineni, din care 1.028 pe raza judeţului Maramureş, 1.066 pe raza judeţului Suceava şi 279 la graniţa judeţului Satu Mare cu Ucraina.
Din cele 2.373 de persoane care au trecut ilegal frontiera de nord a României în primele patru luni 97,24% sunt cetăţeni ucraineni.
În momentul depistării lor de către echipele de la Poliția de Frontieră ucrainenii au solicitat acordarea protecţiei temporare pentru o perioadă de un an, care poate fi prelungită ulterior.