Modificări nefundamentate ale normelor fiscale: costuri suplimentare inutile pentru mediul de afaceri
Camera Consultanților Fiscali (CCF) critică proiectul de HG privind modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999.
CCF a transmis Ministerului Finanțelor o serie de observații și propuneri de îmbunătățire a proiectului de HG privind modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Principalele critici ale CCF se referă la:
- Lipsa fundamentării solide a modificărilor propuse: CCF consideră că fundamentarea din proiectul de HG și din OUG 69/2024, care stă la baza modificărilor, nu prezintă o imagine clară a costurilor implicate și a beneficiilor așteptate.
- Ineficiența soluțiilor propuse: CCF propune alternative mai eficiente din punct de vedere fiscal, cum ar fi preluarea informațiilor din bonul fiscal prin fișierele XML transmise zilnic de casele de marcat în sistemul informatic MF-ANAF.
- Necorelarea cu Codul Fiscal: CCF solicită exceptarea de la obligația utilizării caselor de marcat a persoanelor fizice care obțin venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de maximum 5 camere, conform prevederilor art. 83 alin. (4) din Codul Fiscal.
CCF consideră că implementarea proiectului de HG în forma actuală ar avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din România, generând costuri suplimentare inutile pentru operatorii economici și cetățeni. CCF solicită o analiză mai detaliată a impactului economic al modificărilor propuse și identificarea unor soluții alternative mai eficiente și mai puțin costisitoare.
Pe lângă criticile formulate, CCF își exprimă disponibilitatea de a colabora cu autoritățile fiscale în identificarea celor mai bune soluții pentru creșterea conformării fiscale în România.
Ce propune Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor (MF) propune, printr-un proiect de Hotărâre publicat în transparență decizională, modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin HG nr.479/2003. În Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ se menționează că, pentru corelare cu prevederile OUG nr. 28/1999, se propune modificarea unor dispoziții ale art. 43, art. 56, art. 64, precum și ale Anexei 11 la Normele metodologice pentru aplicarea acesteia, aprobate prin HG nr. 479/2003.
De asemenea, proiectul de act normativ vizează completarea informațiilor din conținutul bonului fiscal, prevăzute în Anexa nr. 11 la Normele metodologice, care trebuie să fie transmise de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic al ANAF, respectiv comunicarea codului de identificare fiscală al contribuabilului în situația în care acesta este înscris pe bonul fiscal la cererea beneficiarului, precum și a numărului de identificare a bonului fiscal.
Proiectul prevede și necesitatea modificării corespunzătoare a OPANAF nr. 146/2018 pentru descrierea profilurilor prevăzute la art. 22 pct. J lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999, structura XML a mesajelor de activare a acestora, structura XML a fișierelor prevăzute la art. 22 pct. J lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999, precum și categoriile de URL-uri utilizate în schimbul de informații cu sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Totodată, se propune stabilirea, prin ordinul menționat, a termenului începând cu care operatorii economici prevăzuți la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 28/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a transmite către Sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF, fișierele în format XML cu noua structură.