Îngrijorare pe piața de capital, afectată de blocajul informatic mondial
Investitorii pe piața de capital urmăresc graficele financiare ale pieţei, care înregistrează scăderi în urma blocajului major al serviciilor informatice din întreaga lume, provocând presiune în piaţă şi teamă faţă de riscuri, arată o analiză XTB, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.
Teama investitorilor faţă de risc s-a intensificat în ultimele ore, odată cu ştirea care anunţa întreruperea globală a serviciilor informatice, fiind afectate bănci, aeroporturi, companii feroviare, posturi de televiziune precum Sky News, burse precum LSE şi serviciile de securitate cibernetică, inclusiv serviciile cloud ale Microsoft.
Bursa de Valori București nu a resimțit impactul blocării sistemelor de operare Windows.
Acţiunile erau, în general, în scădere în cursul zilei de vineri şi este de aşteptat ca această întrerupere să afecteze marile companii de tehnologie, care acum încearcă să rezolve criza.
De altfel, deja preţul acţiunilor Microsoft a scăzut cu aproximativ 1,9% în tranzacţiile înainte de deschiderea pieţei de capital. Aceasta vine într-un moment delicat pentru pieţe, când există îngrijorări cu privire la instabilitatea politică din SUA.
În acest moment, nu se ştie cât va dura întreruperea, mai ales că încă este necunoscută cauza. Totuşi, este greu de crezut că riscul va reuşi să-şi revină semnificativ în Europa sau în SUA până când această problemă nu va fi rezolvată, explică analiştii XTB.
Fiecare sector se află acum sub presiune
Yen-ul a crescut la începutul sesiunii europene, deşi aurul rămâne aproape de minime. FTSE 100 este, de asemenea, în scădere vineri, fiecare sector fiind sub presiune.
Cele mai slabe performanţe înregistrate din cauza întreruperii globale a serviciilor de internet sunt în sectoarele de materiale de bază, imobiliare şi financiare. Incertitudinea şi presiunea vor fi numitorii comuni ai crizei aflată în plină desfăşurare, care se va menţine până la rezolvare şi, desigur, până la identificarea motivului care a provocat atacul, subliniază analiştii XTB.
Potrivit Downdetector, un site web care monitorizează întreruperile, încă de joi seară s-au înregistrat vârfuri bruşte privind incidente la diferite site-uri web care includ aplicaţii Microsoft, scrie EFE.
Problemele care au început să fie detectate în Statele Unite s-au răspândit acum în diferite părţi ale lumii.
Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat pe reţelele de socializare că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora.
Gigantul tehnologic Microsoft a anunțat că ia „măsuri de atenuare”.
„Serviciile noastre sunt în curs de ameliorare pe măsură ce continuăm să luăm măsuri de atenuare”, a scris compania pe reţeaua de socializare X.
Anunţul intervine pe măsură ce tot mai multe companii la nivel mondial au reclamat probleme tehnice sau întreruperi.
Într-un mesaj intitulat „Degradarea serviciului”, Microsoft afirmă că utilizatorii „s-ar putea să nu poată accesa diverse aplicaţii şi servicii Microsoft 365”.
Compania adaugă că „se mobilizează în continuare pentru a gestiona acest eveniment cu cea mai mare prioritate şi urgenţă, continuând în acelaşi timp să abordeze impactul care persistă pentru aplicaţiile Microsoft 365 rămase care au încă statutul de ‘în stare de degradare'”.