Tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu: Israelul atacă Yemenul după un atac cu drone asupra Tel Avivului

Publicat: 20 iul. 2024, 20:22, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Breaking news
Tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu: Israelul atacă Yemenul după un atac cu drone asupra Tel Avivului

Într-o escaladare dramatică a conflictului din Orientul Mijlociu, Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Yemenului, vizând ținte militare ale rebelilor Houthi. Aceste atacuri au loc la doar o zi după ce rebelii Houthi au lansat un atac cu drone în centrul Tel Avivului, care a provocat moartea unei persoane și rănirea altor opt.

Conform Times of Israel, armata israeliană (IDF) a confirmat că avioanele sale de luptă, inclusiv avioane F35, au lovit ținte militare în zona portului Al Hudaydah din vestul Yemenului, ca răspuns la sutele de atacuri efectuate de rebelii Houthi împotriva Israelului în ultimele luni. Surse anonime citate de Al Arabiya susțin că atacul a vizat un depozit de combustibil din port, unde au fost raportate explozii puternice.

Canalul de știri libanez Al Mayadeen, afiliat Hezbollah, a raportat că avioanele de luptă israeliene F35 sunt responsabile pentru atacurile de la Al Hudaydah, conform informațiilor publicate de Haaretz/

Într-o declarație publicată de Ministerul Apărării din Israel, ministrul Yoav Gallant a avertizat că Israelul va riposta „într-un mod decisiv” la orice atac împotriva statului Israel. „Establishmentul din apărare lucrează la consolidarea imediată a tuturor sistemelor de apărare și își va regla conturile cu oricine dăunează statului Israel sau își îndreaptă teroarea împotriva acestuia”, a declarat Gallant, conform nytimes.com.

Filmările publicate de agenția de știri yemenită Al-Masirah, condusă de Houthi, arată consecințele loviturilor asupra rafinăriei din Al Hudaydah. Potrivit Al-Masirah, ministerul sănătății din Yemen a raportat mai mulți morți și răniți în urma atacurilor.

Inițial, Al-Masirah TV susținea că loviturile au fost efectuate de forțele americane și britanice, înainte de a acuza Israelul pentru atac. Serviciul de salvare israelian ‘Magen David Adom’ a confirmat anterior că o persoană a fost ucisă, iar alte opt au fost rănite în urma unei explozii puternice în apropierea Ambasadei SUA din Tel Aviv.

Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au declarat că proiectilul provenea din Yemen, iar rebelii Houthi au revendicat atacul asupra unei „ținte importante” din Tel Aviv, susținând că este o represalie pentru acțiunile militare israeliene din Fâșia Gaza.

Această escaladare a tensiunilor dintre Israel și rebelii Houthi din Yemen riscă să agraveze și mai mult situația din Orientul Mijlociu, punând în pericol stabilitatea regională.