Iranul ar putea produce o bombă atomică într-o săptămână
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o armă nucleară în „una sau două săptămâni”. Declarația sa vine pe fondul îngrijorărilor crescânde privind programul nuclear al Iranului, care a fost reluat după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear JCPOA din 2015, sub conducerea fostului președinte Donald Trump, informează DW.
Într-o conferință de presă, Blinken a subliniat rapiditatea progreselor Iranului: „Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni și luni este un Iran care de fapt merge înainte. În loc să fie la cel puțin un an distanță de a avea capacitatea de a produce material fisionabil pentru o armă nucleară, probabil că sunt la una sau două săptămâni de a face asta”. El a atribuit această accelerare retragerii SUA din JCPOA, numind-o „una dintre cele mai mari greșeli”.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a remarcat o creștere a comentariilor publice din partea oficialilor iranieni privind posibilitatea dezvoltării unei arme nucleare, mai ales după intensificarea conflictelor din aprilie dintre Israel și Iran, precum și aliații săi. Sullivan a precizat că SUA nu au observat încă o decizie clară a Iranului de a dezvolta efectiv o bombă nucleară, dar a avertizat că „Teheranul va găsi o problemă reală cu SUA” dacă va lua această decizie.
În luna aprilie, Iranul a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Israelului, ca răspuns la o lovitură israeliană asupra ambasadei iraniene din Siria, incident care a dus la moartea a doi generali iranieni. Aceste evenimente au amplificat tensiunile și au ridicat noi îngrijorări privind stabilitatea regională.
Fostul președinte Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear în 2018, considerându-l „defectuos în esență”. Acordul prevedea relaxarea sancțiunilor împotriva Iranului în schimbul unei supravegheri mai stricte a programului său nuclear, pentru a preveni dezvoltarea armelor nucleare.
În concluzie, Blinken a subliniat că, deși Iranul nu a produs încă o armă nucleară, combinația dintre materialul fisionabil și un dispozitiv exploziv ar putea duce rapid la realizarea unei astfel de arme. Situația actuală subliniază necesitatea unor măsuri imediate pentru a preveni escaladarea conflictului și a evita un dezastru nuclear.