Tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu: Rebelii Houthi revendică lansarea de rachete balistice asupra sudului Israelului

Publicat: 21 iul. 2024, 21:51, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu: Rebelii Houthi revendică lansarea de rachete balistice asupra sudului Israelului

Rebelii Houthi din Yemen au revendicat duminică responsabilitatea pentru lansarea „mai multor rachete balistice” asupra orașului de coastă Eilat, din sudul Israelului. Această acțiune vine după ce statul israelian a bombardat sâmbătă portul yemenit Al Hodeida din Marea Roșie, un atac soldat cu cel puțin șase morți și circa 80 de răniți grav.

În urma atacului israelian, pompierii din portul Hodeida continuă să lupte cu flăcările, rezervoarele de combustibil și centrala electrică fiind încă în flăcări. Un angajat al portului, sub rezerva anonimatului, a declarat că va dura câteva zile pentru a opri incendiul, din cauza lipsei de echipament pentru pompieri.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, Yahya Sarea, a declarat că mișcarea Houthi, susținută de Iran, a lansat un baraj de rachete împotriva unor „ținte importante” nespecificate la Eilat, afirmând că operațiunea s-a desfășurat „cu succes”. Armata israeliană a anunțat că a interceptat o rachetă sol-sol care a survolat Marea Roșie, declanșând sirenele din Eilat din cauza posibilității căderii unor resturi.

Sarea a mai indicat că rebelii Houthi au lansat și „mai multe rachete balistice și drone” care au lovit nava „Pumba”, o navă de containere sub pavilion liberian, care tranzita Marea Roșie cu destinația Malaezia. Rebelii Houthi au justificat atacurile ca o formă de apărare împotriva agresiunii israeliene și a campaniei de bombardamente conduse de Washington și Londra împotriva pozițiilor lor.

Guvernul yemenit recunoscut la nivel internațional a condamnat atacul israelian asupra portului Al Hodeida, afirmând că acesta va agrava criza umanitară din țară. Executivul yemenit a avertizat că atacul israelian va întări poziția milițiilor Houthi și narațiunile lor de propagandă.

În replică, ministrul de externe israelian Israel Katz a cerut un front internațional împotriva amenințării Iranului, acuzând direct Teheranul pentru atacul de la Tel Aviv. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut sprijin internațional pentru lupta împotriva Iranului și a grupurilor aliate acestuia, subliniind necesitatea protejării libertății internaționale de navigație.

Iranul a condamnat atacul Israelului asupra portului Hodeida și a avertizat cu privire la o escaladare în regiune, afirmând că poporul yemenit plătește prețul pentru sprijinul său față de palestinieni. Arabia Saudită a negat orice implicare în atacul Israelului, subliniind că nu a permis utilizarea spațiului său aerian pentru bombardamentele asupra Yemenului.

Aceste evenimente reflectă escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu, într-un context deja complicat de conflictul dintre Israel și Hamas și intervenția internațională împotriva milițiilor Houthi din Yemen.