Agricultorii sunt speriați de o nouă boală a plantelor
În ultimii ani, agricultorii români au început să se confrunte cu un fenomen care le era străin: arsurile solare ale plantelor. Acestea pot duce la pierderi însemnate de producție, afectând atât roadele, cât și plantele în întregime.
Numărul tot mai mare de zile la rând cu temperaturi foarte ridicate și soare puternic fac ca plantele din culturi să sufere din ce în ce mai mult de arsuri solare. Efectele razelor puternice ale Soarelui se văd atât pe fructe, sub formă de pete ori alte defecte, dar, mai ales, pe frunzele plantelor, care încep să se înnegrească în anumite zone și să se usuce.
Pierderile de producție, mai ales în la legume, pot ajunge până la 100%. De aceea, chestiunea nu trebuie neglijată. Există mai multe soluții. Cea mai simplă dintre ele este instalarea plaselor de umbrire.Acestea reușesc să ferească, în mare măsură plantele de razele ucigătoare. Plasele se instalează atât în solarii, cât și afară, în câmp sau în grădină. Au efecte spectaculoase, mai ales la culturile de ardei.
Un alt mijloc de protecție îl reprezintă miniaspersoarele instalate la înălțime (aproximativ doi metri), care crează o pefrdea foarte fină de picături de apădeasupra culturii. Astfel se realizează o perdea de protecție împotriva radiațiilor ultra violete și, în plus, se realizează și o răcorire locală.Dezavantajul acestei metode este că implică niște costuri și ceva tehnologie.
O altă variantă, de dată recentă, este utilizarea unor substanțe de tratament moderne pentru vindecarea și prevenirea arsurilor solare. Exact cum crema de protecție solară acționează asupra pielii oamenilor, și aceste produse acționează asupra plantelor.
Sfatul tuturor specialiștilor pentru cultivatorii de legume este să adopte o soluție de protecție împotriva arsurilor solare, dacă doresc producție. În ultimii ani s-a putut observa, în toate zonele țării, cum pagubele au crescut. Fenomenul este în extindere și, deocamdată, nu poate fi combătut.