Cum vor arăta pensiile românilor după recalculare: Președintele Casei Naționale de Pensii explică schimbările

Publicat: 23 iul. 2024, 18:30, de Andrei Ceausescu, în SOCIAL , ? cititori
Cum vor arăta pensiile românilor după recalculare: Președintele Casei Naționale de Pensii explică schimbările
Foto: puterea.ro

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a discutat marți, în cadrul Știrilor B1 TV, despre modificările pensiilor românilor după recalculare.

Câți bani va încasa un român cu pensia minimă

Daniel Baciu a fost întrebat despre valoarea celei mai mici și a celei mai mari pensii din România.

„Eu știu care este nivelul pensiei minime, de la 1 ianuarie, nivelul pensiei minime este de 1.281 de lei. Deci, practic, indiferent cât iese din calcul, nicio pensie nu va fi mai mică de această valoare. Cu privire la cuantumul maxim, aici, într-adevăr, avem pe site-ul Casei Naționale de Pensii aceste cuantumuri, sunt cuantumuri mari, și vorbesc de pensii pe contributivitate, de zeci de mii de lei, pentru că oamenii au avut niște salarii mari, au avut niște funcții mari, în statul roman, au contribuit foarte mult la bugetul asigurărilor sociale de stat și există aceste cuantumuri mari ale pensiilor.”

Care e cea mai mare pensie din România

Baciu a fost întrebat dacă aceste cuantumuri mari includ și pensionarii speciali.

„Sunt și ale pensionarilor speciali, bineînțeles, dar credeți-mă că cele mai mari cuantumuri, dacă puteți să intrați pe site-ul Casei Naționale de Pensii, cea mai mare pensie, știu clar, din sistemul public, este pe contributivitate, nu este o pensie specială.

Cred că depășește, undeva, 60.000 de lei. Nu vreau să spun exact, pentru că sunt date statistice, sunt publice, oricine le poate accesa, avem aceste informații.”

Chestionat despre numărul românilor care beneficiază de astfel de pensii uriașe, Baciu a răspuns:

„Pensiile se calculează pe contributivitate, cei cu acele pensii mari de care făceam referire, au avut niște contribuții mari, au avut niște salarii foarte mari, au contribuit la sistemul public de pensii și au avut asemenea pensii.

Nu este mare numărul acesta, este evident, aici vorbim de manageri din top management, sunt oameni care au avut niște venituri mari și se reflectă, până la urmă, și în pensie, dar lucrurile sunt clare și din punctul ăsta de vedere, avem situații statistice cu privire la nivelul, ca praguri, de pensii, între 1000 și 2000, între 3000 și 4000, avem la Casa Națională aceste statistici foarte clare, se pot oricând accesa de către oricine, sunt informații publice.”