RCA: Trei din zece maşini din România nu sunt asigurate. Pe drumuri circulă 41.500 de asiguraţi încadraţi la risc ridicat
Trei din zece maşini din România nu sunt asigurate RCA, iar pe drumuri circulă 41.500 de asiguraţi încadraţi la risc ridicat, dintre care 41.300 au fost alocaţi automat asigurătorilor, iar 200 de cazuri au fost preluate voluntar, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor.
Din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.
Frecvenţa daunelor auto în Bucureşti este una dintre cele mai ridicate din Europa, de 6,2%, a declarat marţi Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), coordonatorul Sectorului Asigurări-Reasigurări.
Spre exemplu, Praga are o frecvenţă a daunelor de 4% şi doar Belgradul se situează undeva la 5%.
La jumătatea lunii iunie, ASF a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA, până la data de 30 septembrie 2024, motivând că o astfel de măsură combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor din piaţă.
În prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.
Se constată menţinerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraţilor cu risc ridicat a unor întregi categorii de risc, ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce priveşte acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România şi la neîndeplinirea obligaţiilor României ce rezultă din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ referitor la prelungirea plafonării tarifelor RCA.
Volumul total al indemnizaţiilor brute plătite de societăţile de asigurări (inclusiv sucursale) a depăşit valoarea de 2,6 miliarde lei, în primele trei luni ale anului 2024, din care 80% reprezintă indemnizaţii brute plătite pentru activitatea de asigurări generale, iar 20% pentru asigurările de viaţă, arată Raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din România, dat publicităţii marţi.
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 1,8 miliarde lei în trimestrul I 2024, potrivit ASF.
Pe ansamblul întregii pieţe, la 31 martie 2024, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.386 lei, în creştere cu 18% comparativ cu trimestrul I 2023.
Prima medie RCA anualizată a crescut cu 11% pentru persoanele juridice, respectiv cu 17% pentru persoanele fizice, se arată în raport.
Gradul de concentrare se menţine ridicat pentru primii asigurători din top şi în trimestrul I 2024, astfel că primele 3 societăţi de asigurare – Groupama, Allianz Ţiriac şi Grawe – cumulau aproximativ 60% din portofoliul de asigurări RCA din România.